Ο νέος φόρος ακινήτων

Το γρίφο με το φόρο ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από το τέλος Ιουλίου και μέσα σε 6 δόσεις οι φορολογούμενοι. Μάλιστα μετά τις αλλαγές και τις μετατροπές που σημειώθηκαν για κάποιους, θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις, ωστόσο θα υπάρχουν και οι τυχεροί που επιτέλους θα δουν η Εφορία να τους ζητάει λιγότερα.

Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο Ε9 αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας, ο οποίος έρχεται για να αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καλέσει 5 εκατομμύρια νοικοκυριά για να καταβάλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας. Πλέον, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως τις περιουσιακές αλλαγές που σημειώθηκαν το 2013, καθώς και τους αδήλωτους «τακτοποιημένους» χώρους θα έχουν την υποχρέωση να τους δηλώσουν με τη θεσμοθετημένη ηλεκτρονική μορφή.

Κερδισμένοι και χαμένοι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Ευνοημένοι θεωρούνται όσοι διατηρούν ακίνητα με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ, αφού ο νέος φόρος θα φέρει μειώσεις στις φορολογικές τους επιβαρύνσεις, ωστόσο από την άλλη πλευρά στους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία θα φέρει περισσότερους φόρους.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από 1/1/2014. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν είναι κτίσματα, οικόπεδα, εντός ή εκτός σχεδίου.

Πάρκινγκ και βοηθητικοί χώροι θα φορολογούνται κανονικά και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να καταβάλουν φόρο για το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής)

Οι συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Χαρακτηριστικά παραδείγματα φορολόγησης κατοικιών

Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ /τ.μ. στο 2ο όροφο, καινούριο με δύο προσόψεις, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ: 428,82 ευρώ

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Αλιμο με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ/τ.μ. στον πρώτο όροφο, 8ετίας με μία πρόσοψη θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ: 448 ευρώ

Μονοκατοικία 200 τ.μ. στην Εκάλη με τιμή ζώνης 2,050 ευρώ, 10 ετών, με πρόσοψη σε ένα δρόμο και με κάλυψη του συντελεστή δόμησης θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ: 1.421,67 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο: 120 ευρώ

Διαμέρισμα 90τ.μ. στη Γλυφάδα με τιμή ζώνης 4.600 ευρώ/τ.μ. στον 2ο όροφο, 20ετίας, με τρεις προσόψεις θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ: 1.100 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 128 ευρώ.

www.forologikanea.gr