Εκτός τεκμηρίων μένουν τα εισοδήματα έως 5.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στον υπολογισμό των τεκμηρίων έπειτα από εισήγηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προωθεί τη νομοθετική διάταξη στη Βουλή, η οποία θα ορίζει ότι «όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων».

Με τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, θα εξασφαλιστεί ότι φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικρά ποσά από τόκους καταθέσεων δεν θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων.

Ανάλογες εισηγήσεις στον υφυπουργό Οικονομικών έχουν κάνει σύμφωνα με πληροφορίες και στενοί του συνεργάτες ώστε να προστατευτούν από υπέρογκους φόρους άνεργοι, ανήλικοι ή φοιτητές που έλαβαν πέρυσι μικροποσά από επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή πρακτική άσκηση με ελάχιστη αμοιβή.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει λύση στην τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στις εφορίες αναφορικά με τη διαδικασία επιστροφής φόρων. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, δόθηκε στις εφορίες εντολή υλοποίησης όλων των επιστροφών φόρων εισοδήματος στις επιχειρήσεις για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εκκρεμότητα διενέργειας φορολογικού ελέγχου . Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, όλες οι επιστροφές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 25 Απριλίου.

Η εντολή του ΓΓΔΕ δίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην εκκρεμεί στις εφορίες καμία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ σε αναμονή άνω των 120 ημερών. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ουρά αναμονής αυξάνεται διαρκώς, έχοντας φτάσει αυτή τη στιγμή τους 2.799 υπόχρεους, ενώ συνολικά καθυστερούν 4.622 αιτήσεις επιστροφής, με το μέσο χρόνο αναμονής να διαμορφώνεται στις 336 ημέρες και το συνολικό ύψος των επιστροφών τα 600.600.000 ευρώ, στερώντας πολύτιμο ρευστό από την αγορά. Οι περισσότερες καθυστερήσεις εντοπίζονται στη ΦΑΕ Αθηνών, στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση.

Πηγή:Enet.gr