Για ποιους επισπεύδονται οι έλεγχοι των εμβασμάτων στο εξωτερικό

Σε «ρωσική ρουλέτα» για 24.710 φορολογουμένους, αλλά και για το ίδιο το Δημόσιο και τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει ανάγκη να εισπράξει, τείνει να μετατραπεί ο έλεγχος για τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό την εποχή της κρίσης. Η σπουδή της κυβέρνησης να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι υποθέσεις ανοίγει τον δρόμο για να καταπέσουν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στα δικαστήρια. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα δικαστήριο της Κέρκυρας κατέρριψε το πόρισμα ελέγχου σε βάρος επιχειρηματία, ο οποίος απαλλάχτηκε από πρόστιμα ύψους 27 εκατ. ευρώ, με το Δημόσιο να εισπράττει μόλις 3.000 ευρώ, επειδή η υπόθεση δεν ήταν πλήρως δεμένη εξ αρχής.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι τι τελικώς θα εισπράξει το Δημόσιο ή τι θα κληθεί να επιστρέψει τους επόμενους μήνες και χρόνια. Το παραδέχονται πλέον ανεπίσημα και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επικρατεί αναβρασμός, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αναγάγει πλέον σε μείζον πολιτικό ζήτημα τον οικονομικό έλεγχο των Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό. Η πίεση για να τελειώσουν οι έλεγχοι μεταφέρεται στους ελεγκτές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες που καλούνται μαζικά «διά υπόθεσίν τους» στην Εφορία να έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις προτού καν δώσουν εξηγήσεις στις φορολογικές αρχές.

Προθεσμία πέντε ημερών

Με διαδικασίες-εξπρές, πλέον, οι ελεγκτές των ΔΟΥ και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κοινοποιούν προσκλήσεις και δίνουν προθεσμία μόλις πέντε ημερών στους ελεγχόμενους να προβάλουν τους ισχυρισμούς τους. Ο χρόνος αυτός δίδεται προκειμένου ο ελεγχόμενος να αποδείξει από πού προέρχονται χρήματα τα οποία έχουν περάσει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατά την προηγούμενη δεκαετία και πλέον. Δηλαδή καλείται οποιοσδήποτε πολίτης αναδρομικά -και ενώ δεν είχε την υποχρέωση- να θυμηθεί γεγονότα καθώς και να έχει κρατήσει τις σχετικές σημειώσεις και αποδείξεις με στοιχεία.

Στον χρόνο αυτό όμως, ακόμα κι αν οι πολίτες είχαν κρατήσει πλήρες αρχείο και παραστατικά των κινήσεών τους, συνήθως δεν προλαβαίνουν καν να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο απολογητικό υπόμνημα για να το εκθέσουν στους ελεγκτές. Οι ελεγχόμενοι ζητούν παράταση χρόνου, αλλά αυτή πλέον δεν δίδεται, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά επιτακτικά να περατωθούν άρον άρον 500 έλεγχοι και να επιβληθούν τα πρόστιμα ως τις εκλογές. Ετσι, από την έκτη μέρα κιόλας συντάσσεται το πρώτο πόρισμα και ένα 20ήμερο μετά εκπνέει και η τελευταία διορία να απαντήσει ο πολίτης, προτού κλείσει εις βάρος του η υπόθεση.

Κριτήρια… κινδύνου

Ουσιαστικά η διερεύνηση των υποθέσεων σταμάτησε, καθώς πλέον από τη λίστα «αλιεύονται» αυτομάτως ονόματα με βάση κάποια κριτήρια κινδύνου (ύψος καταθέσεων, ιδιότητα ή επάγγελμα ελεγχόμενου, αποκλίσεις από το συνολικό δηλωθέν εισόδημα κ.λπ.). Η έρευνα δεν προχωρά διεξοδικά στην κίνηση των λογαριασμών αλλά περιορίζεται στην άθροιση των ποσών των εμβασμάτων που κατατέθηκαν, τα οποία καταλογίζονται ως αποκρυβέν εισόδημα, ακόμα και χωρίς να αφαιρούνται οι αναλήψεις ή να εξετάζεται περαιτέρω η προέλευση των χρημάτων που αναφέρονται στη λίστα. Στόχος είναι η επιβολή του προστίμου, παραπέμποντας τον ελεγχόμενο σε επιτροπές επίλυσης φορολογικών υποθέσεων ή στα δικαστήρια για περαιτέρω εξηγήσεις και αποδείξεις.

Το βάρος όμως που επωμίζεται ο πολίτης είναι δυσανάλογο, καθώς η προσφυγή στα όργανα του υπουργείου Οικονομικών ή της Δικαιοσύνης συνεπάγεται την προκαταβολή του 50% ή και του 100% του καταλογιζόμενου φόρου. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή φέρνει αντιμέτωπους τους ελεγκτές με τους πολίτες, οι οποίοι, εφόσον διαθέτουν και οικονομική άνεση για να εμβάζουν εκατομμύρια στο εξωτερικό, απειλούν και προσωπικά τους εφοριακούς υπαλλήλους μέσω δικηγόρων με αγωγές και διώξεις για υπέρβαση εξουσίας, αυθαιρεσία και αποζημιώσεις υπέρ του ελεγχόμενου.

Φρένο στις εισπράξεις

Και για το ίδιο το Δημόσιο όμως, εφόσον οι υποθέσεις καταλήξουν στα δικαστήρια και καταπέσουν, η είσπραξη των δυσθεώρητων προστίμων καθίσταται αμφίβολη. Αυτό μοιάζει πάντως να είναι το τελευταίο που απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που επείγεται να επιδείξει πρόοδο στις έρευνες και στον καταλογισμό προστίμων, θεωρώντας άσκοπο χάσιμο χρόνου και περιττή γραφειοκρατία να δέσει πρώτα τις υποθέσεις.

Για να επισπεύσει μάλιστα τους ελέγχους, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε πλέον και τη δυνατότητα να διεξάγεται προσωρινός («μερικός») έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα, ο οποίος ως τώρα ίσχυε και γινόταν μόνο για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Με τα δεδομένα αυτά, προς το παρόν έχουν εισπραχθεί τα πρώτα 3,5 εκατ. ευρώ από πρόστιμα για τη λίστα των εμβασμάτων. Μάλιστα οι 12 κεφαλαιούχοι των οποίων οι υποθέσεις ελέγχθηκαν πρώτες και σε βάθος (πριν από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών) αλλά δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό, αναγκάστηκαν να καταθέσουν αναδρομικές δηλώσεις για εισοδήματα που έκρυβαν τα προηγούμενα χρόνια από την Εφορία, με την τελευταία, μαζί με τα πρόστιμα, να τους ζητάει τώρα να καταβάλουν 7,2 εκατ. ευρώ. Από αυτούς εισπράχθηκαν ή κατασχέθηκαν απευθείας από την Εφορία 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία, θεωρητικά, είναι ίσως και τα πλέον ασφαλή για τα κρατικά ταμεία έσοδα, εφόσον καταλογίστηκαν έπειτα από ενδελεχή έρευνα και ακρόαση του ελεγχομένου.

450 ελέγχθηκαν και παίρνουν σειρά άλλοι 300

Οι «προγραφές» φορολογουμένων φαίνεται πως έχουν γίνει πλέον αυτοσκοπός, καθώς, μετά από ενάμιση χρόνο παλινωδιών, από τις συνολικά 24.710 περιπτώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 οι εφορίες είχαν ελέγξει μόλις τις 44 και από αυτές μόνον σε 12 διαπιστώθηκαν παραβάσεις!

Με τους ρυθμούς εκείνους θα χρειάζονταν πεντέμισι αιώνες για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι! Τότε όμως ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών για να δώσει εντολές στο οικονομικό επιτελείο να συντομεύουν τις διαδικασίες ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Στους τρεις μήνες που πέρασαν επελέγησαν για έλεγχο κατά προτεραιότητα άλλοι 450 φορολογούμενοι, ενώ σειρά παίρνουν τουλάχιστον 300 ακόμη. Οχι όμως πια για να υποστούν «εξονυχιστικούς» ελέγχους, αλλά για να εντοπιστούν και να επωμιστούν πρόστιμα και κυρώσεις πριν από τις εκλογές.

Ήδη τα ποσά που καταλογίζονται ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για κάθε μεμονωμένο ελεγχόμενο.

Πηγή: www.newmoney.gr