Αυτόματος συμψηφισμός για οφειλές σε Ταμεία – Kαταργούνται στην πράξη οι επιστροφές φόρου

Αυτόματα και χωρίς να ενημερώνονται οι οφειλέτες, θα παρακρατούνται τυχόν ποσά από επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για συμψηφισμό με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο συμψηφισμός αφορά φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει ρύθμιση χρεών ή όχι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ακόμη και όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους δεν θα παίρνουν επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ, αλλά τα αναλαγούντα ποσά θα παρακρατούνται απευθείας από την εφορία και θα πηγαίνουν κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας κατ΄ ουσίαν το ποσό που θα έχουν να καταβάλουν για τις επόμενες δόσεις.

Έτσι ένας οφειλέτης δηλαδή που έχει να πληρώσει 3.000 ευρώ το χρόνο σε δόσεις για ρύθμιση χρεών και έχει επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ θα πληρώσει 2.000 ευρώ για τις δόσεις της ρύθμισης, καθώς τα 1.000 ευρώ θα του παρακραταθούν αυτόματα μέσω εφορίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τον συμψηφισμό που προωθείται καταργούνται στην πράξη οι επιστροφές φόρου σε όσους χρωστούν σε Ταμεία ακόμη και εισφορές λίγων μηνών.

Πηγή: www.newmoney.gr