Απίστευτη κοροϊδία για χιλιάδες οφειλέτες του ΙΚΑ

Εξαπάτηση μεγατόνων από το ΙΚΑ προς χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι αν και πληρώνουν ανελλιπώς τις ρυθμισμένες οφειλές τους, ξαφνικά δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης. 

Μάλιστα, για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να γλυτώσουν από τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) τους βάζουν στη ρύθμιση της νέας αρχής, αυξάνοντας υπέρογκα τις δόσεις, εξαναγκάζοντάς τους στην… παρανομία. 

Αναλυτικά, εδώ και μήνες, έχει γίνει αρμοδίως αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ανανέωση της ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία του νόμου 4087/2012, το υπουργείο δεν καταθέτει την απαιτούμενη διάταξη στη βουλή, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να θεωρείται λήξασα. 

Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους συνεπείς οφειλέτες, που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους από το 2012 και πληρώνουν ανελλιπώς τις δόσεις τους, εδώ και τόσους μήνες. 

Μάλιστα, το ΙΚΑ δεν έχει ενημερώσει τους συγκεκριμένους οφειλέτες ότι η ρύθμιση έχει λήξει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το ταμείο δέχεται κανονικά τις δόσεις, όμως ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα. 

Όσοι το αντιλαμβάνονται, ενημερώνονται ότι αναγκαστικά, πρέπει να υπαχθούν στην ρύθμιση χρεών που εφαρμόζεται από το 2013 με τον μνημονιακό νόμο 4087. Πρόκειται για τη ρύθμιση «Νέα Αρχή» όπως την επέβαλε η Τρόικα, και η οποία εξ αρχής έγινε αντιληπτό ότι είναι πολύ χειρότερη από όλες τις προηγούμενες. Στην πράξη, όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα  από το ύψος τους, πρέπει να ρυθμιστούν σε δόσεις, έως τον Ιούλιο του 2017.

Πρόκειται για ένα… κενό νόμου που καταδικάζει επιχειρήσεις και εργοδότες που πληρώνουν τις οφειλές τους, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί ζητούμενο για το ΙΚΑ, αφού δεν είναι και πολλοί αυτοί που συνεχίζουν να πληρώνουν. Συνήθως, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια ξεχνούν τις δόσεις και συνεχίζουν τα χρέη. Άκρως αρμόδιες πηγές στο ΙΚΑ επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα απίστευτο – περίεργο καθεστώς, όπου η ρύθμιση λήγει ακόμη και για αυτούς που την εξυπηρετούν!!! Ο νόμος σταματάει να ισχύει! Για να συνεχιστεί η ρύθμιση, θα πρέπει να ανανεωθεί ο νόμος, με διάταξη, ή έστω τροπολογία σαν αυτή που εσπευσμένα το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε και τελικά (χθες) ψήφισε η κυβέρνηση, για την… αποποινικοποίηση της διοίκησης ενός άλλου ασφαλιστικού ταμείου, του ΟΑΕΕ, που πήρε τα λεφτά που προορίζονταν για επιδόματα ανεργίας και τα έκανε συντάξεις. 

Να σημειωθεί ότι ο  νόμος 4152 του 2013, ορίζει ότι στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» των 48 δόσεων που σήμερα είναι 38, υπάγονται εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι οι οφειλέτες:

α) οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,
β) ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι την (συμπεριλαμβανομένης και την) 31.12.2012 τα οποία έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ και πληρώνονται οι δόσεις χωρίς καθυστέρηση, εάν η παρούσα ρύθμιση έχει τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό δόσεων και δεν εκτείνεται πέραν της 30ής Ιουνίου 2017. 

Και εδώ έγκειται η δεύτερη παγίδα. Γιατί όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις, έδιναν στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να διακανονίζουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις να εκτίνονται χρονικά και πέραν του 2017. Με την παραπάνω διάταξη, στην πράξη τους «πετάει» εκτός των προηγούμενων διατάξεων και τους αναγκάζει να ενταχθούν στην τρέχουσα, «τιμωρώντας» τους στην πράξη, για το ότι είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους νωρίτερα…

Ήδη, στο Capital.gr έφτασε επιστολή από επιχειρηματία που τυχαία, ενημερώθηκε για το γεγονός, προκαλώντας του όπως ήταν φυσικό, οργή αλλά και τεράστια ανησυχία καθώς η δόση με βάση τη νέα ρύθμιση σχεδόν διπλασιάζεται!!! 

Διαβάστε την επιστολή που έφτασε στο Capital.gr και δείχνει σε πλήρη εξέλιξη το μέγεθος της κοροϊδίας αλλά και της νέας ασφυξίας που δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας σε χιλιάδες επιχειρηματίες: 

«Εκπροσωπώ μια επιχείρηση που λειτουργεί από το 2002 και απασχολεί σήμερα 103 εργαζόμενους (καμία μη δηλωμένη θέση εργασίας και καμία καταγγελία σε επιθεώρηση εργασίας μέχρι σήμερα). Την περίοδο 2009 – 2012 και λόγω αποκλειστικά μη είσπραξης σημαντικών απαιτήσεων από πελάτες μας αναγκαστήκαμε για λόγους ρευστότητας να αφήσουμε απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ (7 μήνες στο σύνολο της τριετίας). 

Τον Ιούλιο του 2012 αφού σταθεροποιήσαμε τα οικονομικά της επιχείρησής μας προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες προβάλλαμε στη ρύθμιση των οφειλών μας σύμφωνα με το Νόμο 4087/2012. Από τότε και μέχρι σήμερα τηρούμε στο έπακρον τους όρους της ρύθμισης καταβάλλοντας ανελλιπώς και τις τρέχουσες εισφορές χωρίς καθυστέρηση (κατά μέσο όρο 52.000 € μηνιαίως).

Το πρωί ενημερώθηκα από το τοπικό κατάστημα ΙΚΑ ότι καταργείται η ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ σύμφωνα με τον Ν.4087/2012 και ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ πρέπει να γίνει υπαγωγή στον Ν.4152 με τεράστιες επιβαρύνσεις για τις επιχ/σεις, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ εάν τηρείται η ρύθμιση.

Αυτό δεν γνωρίζω πως έγινε και γιατί έγινε. Το θέμα είναι ότι αν ισχύσει θα φέρει υπερβολικά πολλές επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη θέση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη δική μου περίπτωση οι μηνιαίες εισφορές θα ανέλθουν σε 82.000 € περίπου. Η μηνιαία αύξηση είναι τεράστια.

Η εν λόγω ρύθμιση ήταν ίσως η μοναδική που μπορούσε να τηρηθεί από τις επιχειρήσεις και εξασφάλιζε στο Κράτος και τις τρέχουσες εισφορές και τμήμα των παλιών.

Γνωρίζω επίσης ότι στην εν λόγω ρύθμιση ήταν ενταγμένες πάρα πολλές επιχειρήσεις. Επίσης, επειδή η ενημέρωση που εγώ είχα για την  κατάργηση της ρύθμισης οφείλεται αποκλειστικά στην τύχη, φαντάζομαι αυτό δεν έχει γίνει γνωστό και στις άλλες επιχειρήσεις – θα γίνει σίγουρα γνωστό στο τέλος του μήνα που δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τη δόση τους αφού δεν θα τους το επιτρέπει το σύστημα.

Απευθύνομαι σε εσάς με σκοπό την ανάδειξη του θέματος αφενός για να γίνει γνωστό και αφετέρου μήπως προκληθεί αντίδραση και δεν ισχύσει η κατάργηση της ρύθμισης. 

Σας παρακαλώ βοηθήστε.  Θεωρώ ότι είναι τεράστιο το θέμα και ότι αν δεν αλλάξει κάτι, πάρα πολλές επιχειρήσεις που είχαν βασιστεί σε αυτόν τον προγραμματισμό δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και αναγκαστικά θα χαθούν και άλλες πολλές θέσεις εργασίας.»

Τι απαντά το ΙΚΑ 

Σε απάντηση που έστειλε με ηλεκτρονική μορφή το ΙΚΑ στο Capital.gr εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται το δημοσίευμα, αντιδρά μόνο στο χαρακτηρισμό “κενό νόμου”. Το ΙΚΑ παραδέχεται  το παράδοξο μια ρύθμιση να λήγει σε 12 μήνες παρότι δίνει τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων. 

Αναλυτικά η πλήρης απάντηση του ΙΚΑ έχει ως εξής: 

“Απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμά σας σήμερα 11/4, με τίτλο «Απίστευτη κοροϊδία για χιλιάδες οφειλέτες του ΙΚΑ», σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:

Ο Ν.4087/12 προέβλεπε τη χρονική επέκταση του τρόπου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ενός μικρού τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εν λόγω ρύθμιση, όπως άλλωστε ο νόμος με απόλυτη σαφήνεια προέβλεπε, έληγε στις 31/12/2013.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι υπαχθέντες σε αυτή τη ρύθμιση οφειλέτες είτε θα έπρεπε να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους ή θα έπρεπε να υπαχθούν σε άλλη, ισχύουσα την 1/1/2014, ρύθμιση οφειλών (Ρύθμιση Νέας Αρχής).

Δεν υφίσταται κενό νόμου, αυτό που σίγουρα υφίσταται είναι το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το νέο καθεστώς που έχει θεσπιστεί με το Ν.4152/2013. Με βάση αυτό το νόμο πράγματι σήμερα οι προβλεπόμενες προς αξιοποίηση μηνιαίες δόσεις εκτείνονται στους επόμενους 48 μήνες.

Το ΙΚΑ δεν κοροϊδεύει κανέναν οφειλέτη.

Εφαρμόζει το νόμο, όπως άλλωστε επιβάλλεται”.