Έρχονται φορονομοσχέδια “ανάσα” για επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Δύο νομοσχέδια ανάσα για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται μείωση των τεκμηρίων των ΙΧ, αλλά και ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και θα προβλέπει συμψηφισμό του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.

Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα για όσα ΙΧ έχει γίνει άρση ακινησίας και οι κάτοχοί τους επιθυμούν οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους υπολειπόμενους μήνες του έτους. Έτσι θα πληρώνουν για το διάστημα που το Ι.Χ. θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το καλοκαίρι στη Βουλή, και θα θεσπίζονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αυτοκίνητα και τις μικρές επιχειρήσεις.

Έτσι θα μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης των αυτοκινήτων τουλάχιστον κατά 30%.

Έτσι για ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε από 8.800 ευρώ που είναι το τεκμήριο διαβίωσης θα μειωθεί στα 6.160 ευρώ ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από τα 440 ευρώ θα πάει στα 308.

Επίσης προβλέπεται απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο χαμηλότερο των 20.000 ή 25.000 ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr