Προς νέο πτωχευτικό κώδικα για επιχειρήσεις – νοικοκυριά

Ταχύτερες διαδικασίες για την πτώχευση των επιχειρήσεων, θέσπιση του επαγγέλματος του «διαχειριστή πτώχευσης», καθώς και εργαλεία αναδιάρθρωσης του χρέους -τα οποία θα εφαρμόζονται εξωδικαστικά- προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο αναμόρφωσης του πλαισίου για την πτώχευση των επιχειρήσεων, το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». 
 
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», βασική επιδίωξη, εκτός από την ταχύτητα, είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας να μη λειτουργεί ως μέθοδος της διά παντός αποφυγής αποπληρωμής των οφειλών της επιχείρησης που χρωστά σε πιστωτές και προμηθευτές. 
 
Η ιδιότητα του «διαχειριστή πτώχευσης» δεν θα περιορίζεται αυστηρά σε δικηγόρους, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ορισμό του συνδίκου, αλλά θα ασκείται και από άλλους επαγγελματίες, όπως οικονομολόγους, ορκωτούς λογιστές, εκτιμητές, πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει μέχρι τον Ιούνιο τον πτωχευτικό και έως τον Οκτώβριο του 2014 να έχει προχωρήσει στη θέσπιση του νέου νόμου. 
 
Εκτός από τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσδιορίσει εργαλεία αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων τα οποία θα μπορούν να εφαρμόζονται με εξωδικαστική διαδικασία.
 
Ειδικά για την αναδιάρθρωση του χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού μηχανισμού, όπου θα μπορούν να εφαρμόζονται προτυποποιημένες διαδικασίες. Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου προβλέπει ότι οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί έως τον Ιούλιο του 2014. 
 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπει τους επόμενους μήνες και ο υφιστάμενος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο λεγόμενος «νόμος Κατσέλη», καθώς από την 1/1/2015 θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Απριλίου τον κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, ενώ πριν από το Πάσχα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
 
Οι όποιες αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη» θα πρέπει επίσης να θεσπισθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Στην κατεύθυνση, εξάλλου, της πρόληψης της υπερχρέωσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι το καλοκαίρι σε ενημερωτικές εκστρατείες και σεμινάρια που θα απευθύνονται σε πολίτες και επιχειρήσεις.