Ερχεται αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω φωτοβολταϊκών

Σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του πράσινου τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσοστό άνω του 30% ή περίπου 5 ευρώ, σε περίπου 20 ευρώ/Mwh, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ΡΑΕ, της οποίας η ολομέλεια συνεδρίασε χθες, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από το μικρότερο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και κυρίως των αγροτικών.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ εκπρόσωποι άλλων φορέων Φ/Β προανήγγειλαν κατάθεση αγωγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για το «ψαλίδι» στις ταρίφες.

Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της Κυριακής, το new deal, όπως ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει μεσοσταθμικό κούρεμα 28% για τα Φ/Β (έναντι σχεδόν 29,7% του αρχικού νομοσχεδίου), εκ του οποίων στα αγροτικά Φ/Β οριζόντιο κούρεμα 12%, για τα οικιακά Φ/Β μεσοσταθμική μείωση 20,4% και γύρω στο 32,5% για τις επαγγελματικές κατηγορίες Φ/Β, με τον συντελεστή απόδοσης να συγκλίνει στο 13,5%. Στα οικιακά Φ/Β η απόδοση τοποθετείται στο 19%.

Στις υπόλοιπες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η μείωση των εγγυημένων τιμών φθάνει σε περίπου 5,6% για τα αιολικά πάρκα, στο 4% για τα μικρά υδροηλεκτρικά και στο 5% για βιοαέριο/βιομάζα/αέριο ΧΥΤΑ. Μικρότερη ήταν η τελική μείωση και για τους σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως και στα Φ/Β στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα.

Η μείωση των εγγυημένων τιμών έρχεται να αντικαταστήσει την έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2012 στον τζίρο των ΑΠΕ. Υπολογίζεται ότι η εισφορά είχε κόστος για τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας γύρω στα 410 εκατ. ευρώ/ετησίως, ενώ το «κούρεμα» μειώνει τα εγγυημένα τους έσοδα κατά 470 εκατ. ευρώ ετησίως. Το νομοσχέδιο προβλέπει και την εφάπαξ διαγραφή εσόδων περίπου 4 μηνών για το 2013 (με την μορφή της επιστροφής), ποσό που αντιστοιχεί για τα Φ/Β γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.

WWW.IMERISIA.GR