Ποινικές διώξεις και για τα λεφτά κάτω από το στρώμα

Τρικ Νο 1: Ψάχνουν τα λεφτά… κάτω από το στρώμα

Σε κατάσταση παράκρουσης βρίσκονται πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες που, με το άγχος επίτευξης των στόχων που τους έχει θέσει η κυβέρνηση, θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι.

«Χαμένοι στη μετάφραση» νόμων και διατάξεων, αλλά και των εντολών της ομάδας Ράιχενμπαχ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν το αμίμητο: να κάνουν θεό τους τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με τις οποίες υπολογίζουν διά της πλαγίας οδού αποκρυβέντα εισοδήματα. Αποκορύφωμα όλων αποτελεί η κοινοποίηση φύλλων ελέγχου για χρήματα που οι φορολογούμενοι δεν είχαν πριν σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά εμφανίστηκαν ξαφνικά (επειδή, για παράδειγμα, θέλησαν να κάνουν κάποια αγορά) έστω και αν τα εισοδήματα που δήλωναν στην Εφορία ήταν πολλαπλάσια και υπερκάλυπταν τις τραπεζικές κινήσεις για τις οποίες ελέγχονται!

Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, σε μεγαλογιατρό, κάτοικο των βορείων προαστίων, ο οποίος δήλωνε μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο την περασμένη πενταετία. Οταν ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, επειδή το 2009 είχε αγοράσει ακίνητο αξίας περίπου 500.000 ευρώ, η Εφορία θέλησε να προσδιορίσει με έμμεσο τρόπο μέσω των νέων τεχνικών ελέγχου τραπεζικών διαθεσίμων το εισόδημά του. Αντί να αντιπαραβάλει, όμως, το ποσό αυτό με τις φορολογικές δηλώσεις βάσει των οποίων φορολογήθηκε και με αυτές το ποσό καλύπτεται, του ζητήθηκε να αποδείξει πού ήταν όλα αυτά τα λεφτά προτού τα καταθέσει στον λογαριασμό της τράπεζας για να κάνει τη συναλλαγή. Αφού είδε ότι κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κακούργημα (για φοροδιαφυγή άνω των 175.000 ευρώ), ζήτησε προθεσμία να φέρει συμπληρωματικά στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων πέντε ετών πίσω, για να αποδείξει ότι είχε υψηλές αποταμιεύσεις προτού αποσύρει τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες λόγω κρίσης. Ο έλεγχος του αναγνώρισε μεν το δικαίωμα αυτό, αλλά ταυτόχρονα ενημερώθηκε από τον λογιστή του ότι ίσως μπλέξει χειρότερα επειδή η Εφορία θα επεκτείνει την έρευνά της και στα αντίστοιχα εισοδήματα και στοιχεία που χάνονται στο πέρασμα των ετών.

Τρικ Νο 2: Πολλαπλασιάζουν τις προθεσμιακές καταθέσεις

Για να δείξουν ότι έχουν τις κατάλληλες ικανότητες στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών υπολογίζουν κατά το δοκούν και τις πάσης φύσεως καταθέσεις φορολογουμένων. Γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτουν ακόμα και τις ανακυκλούμενες καταθέσεις προθεσμίας, χωρίς όμως να υπολογίζουν τις αντίστοιχες αναλήψεις! Αν και εξ ορισμού αυτό το «τυφλό σύστημα» είναι λάθος, αφού με πολλαπλασιασμό των προθεσμιακών καταθέσεων βγάζει… περισσότερους εκατομμυριούχους και από την πιο τρελή απόδοση στο «Πάμε Στοίχημα», η λογική των ιθυνόντων είναι «ας βάλουμε εμείς τώρα τα πρόστιμα και ας δικαιωθεί μετά ο πολίτης στα δικαστήρια»! Η διαφορά όμως είναι ότι με το νέο σύστημα θα πρέπει πρώτα ο πολίτης να πληρώσει το 50% του βεβαιωμένου φόρου και για να κάνει ένσταση ή να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να δικαιωθεί και να του επιστραφούν αργότερα.

Τρικ Νο 3: Υποπτοι και όσοι δεν είχαν λεφτά στο εξωτερικό!

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, οι ελεγκτικές αρχές βάζουν πλέον στο στόχαστρο και όσους είχε εμπλακεί το όνομά τους στη λίστα Λαγκάρντ ακόμα και αν έχουν μηδενικά υπόλοιπα. Παρότι δεν προκύπτει κάποια ασυνήθιστη οικονομική δραστηριότητα από πλευράς τους, οι ελεγκτές θεωρούν ότι ακόμα κι αν δεν προκύπτει άμεσο αδίκημα -επειδή οι λίστες περιήλθαν στα χέρια των ελληνικών αρχών ύστερα από συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές- πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι μόνο και μόνο επειδή είχαν ανοίξει λογαριασμό στην HSBC Ζυρίχης ή όπου αλλού στο εξωτερικό.

Πηγή: www.newmoney.gr