Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους τους Έλληνες
Σε ηλεκτρονικό σκάνερ με «πλοκάμια» σε εφορίες, Κτηματολόγιο, τράπεζες και χρηματιστήριο, για να παρακολουθεί τις μεταβολές της περιουσίας που δηλώνουν οι Ελληνες και να εντοπίζει άμεσα πότε και πού διακινείται μαύρο χρήμα, σχεδιάζεται να εξελιχθεί το νέο σύστημα ελέγχου «πόθεν έσχες» που δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, από φέτος όλοι οι υπόχρεοι κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή και πολλή περίσκεψη προτού συμπληρώσουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που θα καταθέσουν μέχρι τον Ιούλιο, γιατί θα είναι οι πρώτες δηλώσεις «πόθεν έσχες» που θα ελεγχθούν με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία από τις αρχές του 2015. Με το νέο σύστημα το κράτος θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων του. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά πλέον για να ελέγχονται online όλοι οι υπόχρεοι. Προς το παρόν την υποχρέωση αυτή έχουν περίπου 100.000 πρόσωπα: βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της κυβέρνησης, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, δικαστικοί λειτουργοί, διοικητές δημόσιων οργανισμών, δημόσιοι υπάλληλοι που διαχειρίζονται προμήθειες, εφοριακοί, τελωνειακοί, διοικητές τραπεζών, αστυνομικοί, ιατροί διευθυντές νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ.ά.
Εκτός όμως από τους μισθοδοτούμενους από το κράτος, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που παρουσιάστηκε προ ημερών θα αποτελέσει τη βάση για να ελέγχονται τώρα ή στο μέλλον και όσοι δεν μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, δηλαδή όλοι οι Ελληνες, επιπλέον και πέραν όσων οι ίδιοι δηλώνουν στην Εφορία για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.
Τι αλλάζει
Σκοπός του ηλεκτρονικού συστήματος είναι να παρακολουθεί τις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών λειτουργών ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού των υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους που δεν δικαιολογούνται από τα συνήθη εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία. Απώτερος στόχος του, όμως, είναι να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία όλων των πολιτών. Μέχρι τώρα οι δηλώσεις αυτές ήταν χειρόγραφες και συγκεντρώνονταν στον Αρειο Πάγο όπου δεν υπήρχε η αναγκαία υποδομή για να ελεγχθούν σε βάθος. Για να μπορεί να γίνει ψηφιακή επεξεργασία των δεδομένων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμπληρώνουν κάθε χρόνο μια web εφαρμογή στο Διαδίκτυο με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτά των οικείων τους και έτσι οι δηλώσεις δεν θα σκονίζονται κατά χιλιάδες, όπως ως τώρα, στα ράφια των υπηρεσιών τους ή της Εισαγγελίας.
Online έλεγχος με ELENXIS και τράπεζες
Ενώ η αρχική ιδέα ήταν να εγκατασταθεί το νέο πληροφορικό σύστημα στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή που το είχε παραγγείλει, με παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλλη κρίθηκε σκόπιμο να στεγαστεί στη ΓΓΠΣ.
Έτσι, θα μπορεί να συνδέεται άμεσα και με το σύστημα ELENXIS ώστε να γίνεται διασταύρωση -σε πραγματικό χρόνο και χωρίς προβλήματα συμβατότητας- με τα πλήρη φορολογικά στοιχεία του κάθε υπόχρεου. Αυτό σημαίνει ότι την ίδια στιγμή που υποβάλλεται μια δήλωση θα μπορεί να γίνει και διασταύρωση με όλα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας (Ε1, Ε3, Ε9 κ.λπ.). Περαιτέρω, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ή και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (οικονομικοί επιθεωρητές και εισαγγελείς, υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ κ.λπ.) θα έχουν την πλήρη εικόνα κάθε ελεγχόμενου, ενώ θα παρακολουθούν και την εξέλιξη της περιουσιακής του κατάστασης.
Από εκεί θα εξαχθεί ένα πρώτο δείγμα ύστερα από διασταυρώσεις για φαινόμενα αδικαιολόγητα υψηλού πλουτισμού κρατικών υπαλλήλων. Θα μπορεί έτσι να ελεγχθεί άμεσα κάθε υπάλληλος για το αν υπέβαλε δήλωση ή όχι, αλλά και πόσο αυξήθηκε η περιουσία του μέσα στην τελευταία τριετία ή πενταετία, ενώ, αν κριθεί αναγκαίο, θα μπορεί να γίνεται και αναψηλάφηση «ευαίσθητων» υποθέσεων που αυτοί χειρίστηκαν.
Σε επόμενη φάση μάλιστα -πιθανότατα όταν επεκταθεί για να καλύπτει και τους υπόλοιπους πολίτες- το σύστημα θα μπορεί να διασυνδέεται και να «βλέπει» και άλλα στοιχεία που θα αποστέλλουν και με τα οποία θα το τροφοδοτούν, π.χ., οι τράπεζες για τους καταθετικούς τους λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα υποθηκοφυλακεία ή το Κτηματολόγιο για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, το Χρηματιστήριο για τα χαρτοφυλάκια των μετοχών τους κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα χειρίζονται επίσης, εκτός από τον κ. Ρακιντζή, το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Οικονομική Αστυνομία, αλλά και η Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.
Τέλος στην άχρηστη χαρτούρα
Μέχρι τώρα η υποβολή των περιουσιακών δηλώσεων γινόταν σκόρπια και αποσπασματικά στις Γενικές Διευθύνσεις των υπουργείων όπου ανήκε κάθε υπάλληλος και στη συνέχεια συνολικά οι δηλώσεις διαβιβάζονταν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαδικασία που δυσκόλευε την εξέταση των περιουσιακών στοιχείων και απέκλειε ουσιαστικά τον ενδελεχή έλεγχο και τη διασταύρωση του «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων. Τώρα, όμως, η ΓΓΠΣ θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης του νέου συστήματος ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των περιουσιακών δεδομένων των ελεγχομένων.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε μέχρι τώρα στη δικαιοδοσία του κυρίως τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων των εφοριών και των πολεοδομιών. Τους αστυνομικούς, δικαστικούς κ.λπ. όμως «ήλεγχαν» οι οικείες υπηρεσίες των φορέων τους.
Οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εγγράφως τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο των ίδιων αλλά και των συζύγων τους και των παιδιών τους. Επίσης, εάν είχαν συμπληρώσει τρεις μήνες γάμου, ήσαν υποχρεωμένοι να υποβάλουν στην υπηρεσία τους και την περιουσιακή κατάσταση του της συζύγου τους. Ακόμη, ο νόμος τούς υποχρεώνει να αιτιολογούν τις αγορές ακινήτων ή κινητών πραγμάτων υψηλής αξίας έστω και αν επικαλούνται οικονομική ενίσχυση από άλλα πρόσωπα. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος πρέπει να δηλώσει αναλυτικά και την οικονομική κατάσταση των προσώπων που τον χρηματοδότησαν, κάτι που πλέον θα μπορεί να διασταυρωθεί με λίγα «κλικ» από το σύστημα ELENXIS.
Πηγή: www.newmoney.gr