Νέες πλήρεις οδηγίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων – Ανά τρίμηνο η υποβολή για το 2014

Η Γενική Γραμματεία δημοσιών εσόδων με νέα εγκύκλιο (ΠΟΛ.1078/17.3.2014) δίνει πλέον πλήρης οδηγίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Διευκρινίζεται επίσης ότι για το 2014 οι καταστάσεις θα υποβληθούν ανά τρίμηνο ενώ για το πρώτο τρίμηνο η υποβολή θα γίνει έως τις 2 Ιουνίου 2014.

Αναλυτικά η υποβολή των καταστάσεων για το έτος 2014 θα γίνει ως ακολούθως:

4.1. Χρόνος υποβολής καταστάσεων πελατών και προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014

α) Καταστάσεις πελατών

Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται από τους εκδότες ανά τρίμηνο, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν, ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) και την υποχρέωση ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. από τον υπόχρεο.

Ειδικά, οι καταστάσεις πελατών του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014.

Συνεπώς οι καταστάσεις πελατών του ημερολογιακού έτους 2014 υποβάλλονται στις εξής προθεσμίες:

1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος) : μέχρι την 02.06.2014*
2ο τρίμηνο 2014 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος) : μέχρι την 31.07.2014
3ο τρίμηνο 2014 (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) : μέχρι την 31.10.2014
4ο τρίμηνο 2014 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) : μέχρι την 02.02.2015*

* δεδομένου ότι η 31.5.2014 και η 31.1.2015 συμπίπτουν με την ημέρα Σάββατο.

β) Καταστάσεις προμηθευτών

Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται από τους λήπτες:

βα) υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν.

Ειδικά, οι καταστάσεις προμηθευτών της περίπτωση αυτής, του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014.

Συνεπώς οι καταστάσεις προμηθευτών του ημερολογιακού έτους 2014, της περίπτωσης αυτής, υποβάλλονται στις προθεσμίες που προαναφέρθηκαν για τις καταστάσεις πελατών.

ββ) μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του ημερολογιακού έτους.

Συνεπώς, οι καταστάσεις προμηθευτών του ημερολογιακού έτους 2014, της περίπτωσης αυτής, υποβάλλονται μέχρι την 2.2.2015, δεδομένου ότι η 31.1.2015 συμπίπτει με την ημέρα Σάββατο.

Επισήμανση. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στις περιπτώσεις που ασκούν και δραστηριότητα υπαγόμενη στο Φ.Π.Α., για την οποία υποχρεούνται στην υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α., υποβάλλουν την κατάσταση προμηθευτών μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορά, ως υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α., ενώ για τις λοιπές συναλλαγές τους (αγορές, δαπάνες κ.λπ.) υποβάλουν την κατάσταση προμηθευτών μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του ημερολογιακού έτους.

γ) Καταστάσεις πελατών και προμηθευτών για εκκαθαρίσεις αμοιβών που εκδίδονται μετά το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους

Οι εκδότες και οι λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, με βάση σχετικές διατάξεις, υποβάλλουν τις καταστάσεις προμηθευτών και πελατών, αντίστοιχα, το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, που αφορούν.

Συνεπώς οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών του ημερολογιακού έτους 2014, αυτής της περίπτωσης, υποβάλλονται μέχρι την 31.3.2015.

Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις χορήγησης αμοιβών (προμηθειών), που απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α., σε υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, για τις οποίες ο λήπτης των υπηρεσιών, υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, εκδίδει εκκαθάριση έως το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου των συμβαλλομένων, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., όπως ενδεικτικά οι εκκαθαρίσεις που εκδίδονται:

• από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικούς πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων για τις χορηγούμενες αμοιβές σε άλλους ασφαλιστικούς πράκτορες, μεσίτες ασφαλειών και ασφαλιστικούς συμβούλους,

• σε πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Ιπποδρομιακού στοιχήματος και συναφών.

• από τις τράπεζες για τις αμοιβές που καταβάλλουν σε πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην προώθηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών (σχετική και η Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1141/25.4.1996).

• από τις επιχειρήσεις διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, τις επιχειρήσεις λήψης και διαβίβασης εντολών ή άλλα πρόσωπα, για τις αμοιβές που καταβάλλουν σε τρίτους, που διαμεσολαβούν στην πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εφόσον οι αμοιβές αυτές εμπίπτουν στις απαλλακτικές διατάξεις του Φ.Π.Α. (σχετική και η Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1061/7.3.2001), κ.λπ..

δ) Καταστάσεις προμηθευτών για τη διόρθωση αποκλίσεων υποβληθέντων στοιχείων προμηθευτών

Με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 6 της απόφασης του Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/7.1.2014 προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής κατάστασης προμηθευτών για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Ενδεικτικά, στην κατάσταση αυτή, καταχωρούνται φορολογικά στοιχεία προμηθευτών που λαμβάνονται μετά την προθεσμία υποβολής της τελευταίας κατάστασης προμηθευτών του σχετικού ημερολογιακού έτους, δηλαδή μετά το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους που αφορά.

Συνεπώς οι καταστάσεις προμηθευτών του ημερολογιακού έτους 2014, αυτής της περίπτωσης, υποβάλλονται μέχρι την 31.3.2015.

Κατωτέρω παρατίθεται συνοπτικός πίνακας για το χρόνο υποβολής των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, των ανωτέρω περιπτώσεων α’ και β’, για το ημερολογιακό έτος 2014.