Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φορολογική δήλωση και τα 4 χαράτσια που φέρνουν τα εκκαθαριστικά

Έως και 4 διαφορετικά χαράτσια για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το βέβαιο είναι ότι πάνω από το 95% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι χρεωστικά, δηλαδή θα αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή.

Σύμφωνα με το money-money.gr όπως προκύπτει από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες συμπλήρωσης, υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα κοινοποιήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε φορολογούμενο θα περιλαμβάνει:

α) τον συνολικό φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013,

β) την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί με συντελεστές 1% έως 4%, επί του αθροίσματος όλων σχεδόν των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ

γ) το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι»

δ) τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη.

Oι φορολογικές δηλώσεις πρέπει φέτος να υποβληθούν ηλεκτρονικά, την περίοδο από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Τα εκκαθαριστικά

Με την υποβολή κάθε δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως ηλεκτρονικά το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αναρτάται στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΤAXISNET. Στο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνεται και η “Ταυτότητα Οφειλής” (Τ.Ο.) με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ. Οποτεδήποτε κι αν υποβάλει ο φορολογούμενος τη δήλωση, μέσα στη χρονική περίοδο από 20/3 έως 30/6, οι φόροι θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014.

Αναλυτικά τα εισοδήματα

Από την απόφαση του κ. Θεοχάρη επιβεβαιώνεται, εξάλλου, ότι η φετινή φορολογική δήλωση έχει μετατραπεί σε σε αναλυτική δήλωση οικονομικής και εισοδηματικής κατάστασης καθώς το υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά, ζητά από τους φορολογούμενους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν πέρυσι, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά, το κάθε ποσό ξεχωριστά. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι την υποχρέωση να βρουν και να δηλώσουν αποδείξεις δαπανών αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματός τους έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και οι αγρότες.

Οι τόκοι των καταθέσεων

Στην απόφαση του κ. Θεοχάρη αναφέρεται, επίσης, ότι οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά ανεξαρτήτως ποσού! Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να διορθωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Η διάταξη θα προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων μόνο αν έχουν υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδεχομένως θα είναι και πάλι τα 250 ευρώ, όπως και πέρυσι.

www.forologikanea.gr