Ανά τρίμηνο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

Ανά τρίμηνο θα υποβάλλονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών όλων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως είχε γράψει το capital.gr στις 20 Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης εξέταζε τη σχετική αλλαγή, δηλαδή την τριμηνιαία αντί για μηνιαία υποβολή μετά από σχετικά αιτήματα που είχε δεχτεί από φορείς της αγοράς, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους.

Με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών τους που θα δηλώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στο taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε σαρωτικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζει πλαστά τιμολόγια αλλά και συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για εικονικότητα.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε μηνιαία υποβολή θεωρήθηκε ότι προκαλεί άσκοπη γραφειοκρατία και υποχρεώσεις στους φορολογούμενους με αποτέλεσμα να προκρίνεται η λύση της υποβολής των καταστάσεων ανά τρίμηνο.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται στο να γίνει για το πρώτο τετράμηνο του έτους (συναλλαγές Ιανουαρίου έως Απριλίου) και η σχετική κατάσταση συγκεντρωτικών συναλλαγών να υποβληθεί από όλους το Μάιο. Η διάταξη για την υποβολή των καταστάσεων ανά τρίμηνο αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο.