«Κλειδί» το μήκος για τα σκάφη αναψυχής

 

Το τεκμήριο διαβίωσης σύμφωνα με το ethnos.gr  για τα σκάφη αναψυχής, είτε αυτά είναι ανοικτού τύπου είτε κλειστού τύπου, προσδιορίζεται σύμφωνα με το ολικό μήκος αυτών.

 

  • Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ορίζεται σε 4.000 ευρώ. Για τα πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
     
  • Για μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, το τεκμήριο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Για τα πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 3.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 10 και μέχρι 12 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 12 και μέχρι 15 μέτρα ολικού μήκους 15.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 15 και μέχρι 18 μέτρα ολικού μήκους 22.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 18 και μέχρι 22 μέτρα ολικού μήκους 30.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Τέλος, για τα σκάφη πάνω από 22 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 50.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.

 Σημειώστε ακόμη ότι:

Τα ποσά του τεκμηρίου διαβίωσης μειώνονται κατά ποσοστό 50% για τα ιστιοφόρα και για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.

2 Για σκάφη με μόνιμο πλήρωμα ναυτολογημένο για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στο τεκμήριο διαβίωσης, η οποία προκύπτει προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος.

Τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν για το τεκμήριο διαβίωσης.

4 Αναγνωρίζεται η ακινησία για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης με βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα.

Πισίνες

Το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της πισίνας ως εξής:

 

  • 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα, και

 

  • 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

 Για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης τα ποσά διπλασιάζονται.

 Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η πισίνα είναι συναρμολογούμενη. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

 Ελάχιστο ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης

Στον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζεται και ένα ποσό ελάχιστης ετήσιας «αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης», το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση των συζύγων ο καθένας βαρύνεται με ελάχιστη ετήσια «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ύψους 2.500 ευρώ. Συνεπώς, σε κάθε φορολογούμενο, όποιο κι αν είναι το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός του, ακόμη δηλαδή κι αν είναι μηδενικό, η Εφορία καταλογίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.

Ανεμόπτερα – Αεροσκάφη – Ελικόπτερα

Για τα ανεμόπτερα το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται στις 8.000 ευρώ. Για τις υπερ-ελαφρές πτητικές αθλητικές μηχανές ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό διαμορφώνεται σε 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους που προσαυξάνεται με 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150. Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα (JET) ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης. Για ελικόπτερα διαμορφώνεται σε 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους και προσαυξάνεται με 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150. Το τεκμήριο δεν μειώνεται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας.

Ποιους «απειλούν» τα τεκμήρια

Τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης «δαγκώνουν» κυρίως:

 

  • Μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι αυτοί που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στα εισοδήματά τους, κινδυνεύουν να φορολογηθούν το επόμενο έτος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν διαθέτουν μια κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο.

             Ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που στη φετινή δήλωση θα εμφανίσουν ζημιές ή   έβαλαν        «λουκέτο» στην επιχείρησή τους.

 

  • Φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα. Ακόμη και αν δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο (κατοικία ή αυτοκίνητο) θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος, στο οποίο θα προστεθεί και το τεκμήριο της κατοικίας το οποίο βαρύνει κάθε φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή απλώς διαμένει σε μια κατοικία είτε είναι δική του είτε είναι ενοικιαζόμενη είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη.

WWW.forologogikanea.gr