Τι ισχύει για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις: Δηλώστε τώρα, πληρώστε τον Ιούλιο

Να ακολουθήσουν κατά γράμμα το «καλαντάρι» που ισχύει από φέτος για τις δηλώσεις στην εφορία, καλεί το υπουργείο Οικονομικών τους πολίτες. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, ο χρόνος υποβολής της δήλωσης αποσυνδέεται από τον χρόνο εκκαθάρισης και πληρωμής της. Για να μην υπάρξουν έτσι φαινόμενα «συνωστισμού» στο Taxisnet αλλά και στα γκισέ των εφοριών για τυχόν επανέλεγχο, οι φορολογούμενοι μπορούν από τις 20 Μαρτίου να υποβάλλουν και να οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους, χωρίς το φόβο ότι θα κληθούν να πληρώσουν νωρίς τους φόρους τους, αφού οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά την 1η Ιουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν θα δίδεται καμία παράταση λόγω «συνωστισμού» και «τεχνικών προβλημάτων» από φέτος. Σε 10 ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών και επιχειρήσεων, από τη στιγμή τουλάχιστον που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αποστείλουν σε ηλεκτρονική ή στη χειρόγραφη τις βεβαιώσεις αποδοχών της χρονιάς.

Με βάση το φορολογικό ημερολόγιο:

– Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( Ε1) από όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014. Η λήξη 1ης δόσης πληρωμής θα είναι στις 31/7/2014, της δεύτερης στις 30/9/2014 και της τρίτης στις 30/11/2014. Άρα όσο και αν καθυστερήσουν, αφού η εκκαθάριση γίνεται ηλεκτρονικά πλέον, δεν θα πετύχουν να παρατείνουν τις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων τους.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει προθεσμίες υποβολής ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο μετά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και ο φόρος θα προκύπτει αυτόματα. Αν η δήλωση είναι λανθασμένη, ο φόρος δεν ακυρώνεται αλλά πληρώνεται. Στη συνέχεια όμως ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, για νέα εκκαθάριση φόρου.

Αν σπεύσουν νωρίς να υποβάλουν τη δήλωση, θα πάρουν νωρίς και το επίδομα τέκνων.

Οι φορολογούμενοι με ένα ή και περισσότερα παιδιά μπορούν να υποβάλουν αίτημα οικογενειακού επιδόματος μέσω του taxisnet αμέσως μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης Ε1. Οι προθεσμίες λήγουν στο τέλος του έτους.

Ακόμη πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων από το πρώτο ευρώ ή αν τελικά θα ισχύσει το όριο των 250 ευρώ. Επίσης, για τους συνταξιούχους του δημοσίου τουλάχιστον, αναμένεται να δουν προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό Ε1 τα ποσά των συντάξεων που εισέπραξαν. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουν να ελέγξουν αν είναι τα σωστά.

Τα ίδια που ισχύουν για το Ε1, ισχύουν και για το Ε9: η υποβολή της δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους έχει ξεκινήσει από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2014.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν και πάλι αν είναι σωστά τα εμφανιζόμενα στοιχεία, ακόμα και αν δεν είχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους. Μεγάλη προσοχή απαιτείται πώς θα δηλωθούν οι κλειστοί ημιυπαίθριοι και αυθαίρετοι χώροι που τακτοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, αφού θα υπολογιστεί τεκμήριο σε αυξημένα τετραγωνικά του ακινήτου.

Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( Ε2) από όλους τους φορολογούμενους έχει ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014, ενώ η υποβολή Εντύπου Ε3 από επιτηδευματίες ξεκίνησε από τις 3 Φεβρουαρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.

Πηγή: www.newmoney.gr