Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για το τέλος των τεκμηριων από το 2015

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που σήμερα ελέγχει εκείνους οι οποίοι έχουν συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ, θα εκδίδουν εντολές ελέγχου βάζοντας στο μικροσκόπιο συγκεκριμένους φορολογουμένους .

Αυτοί που θα μπαίνουν στο στόχαστρο θα είναι όσοι, με βάση τα παραπάνω στοιχεία διαβίωσης και δαπανών, διάγουν πολυτελή διαβίωση αλλά τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι χαμηλά. Όποιος μπαίνει στο ελεγκτικό στόχαστρο θα καλείται να δικαιολογήσει τις δαπάνες που εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει αλλά δεν ανταποκρίνονται στο εισόδημα που έχει δηλώσει και, εφόσον δεν παρέχει επαρκείς εξηγήσεις, θα φορολογείται με το νέο σύστημα προσδιορισμού εισοδήματος, το οποίο θα αντικαταστήσει τα τεκμήρια. Πρόκειται για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος.

Όπως σημειώνουν ελεγκτές που ήδη εκπαιδεύονται στο νέο σύστημα προσδιορισμού εισοδήματος, «οι έμμεσες τεχνικές οδηγούν σε βεβαίωση σημαντικών πρόσθετων φόρων, καθώς προσδιορίζουν σημαντικά υψηλότερο εισόδημα από αυτό που κατά κανόνα δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».
άμεσες διορθώσεις σε Ι.Χ. και ακίνητα

Για να διορθωθούν αδικίες που δημιουργούνται από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την άμεση μείωση αυτών που αφορούν τα Ι.Χ. και τα ακίνητα. Μάλιστα, εξετάζεται η μείωση αυτή να ισχύσει αναδρομικά από φέτος, προκειμένου να φανεί στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2015. Όσον αφορά τα Ι.Χ., εξετάζεται η μείωση του τεκμηρίου κατά 30%, ενώ, όσον αφορά τα ακίνητα, η σχεδιαζόμενη μείωση μελετάται να είναι χαμηλότερη (10% έως 20%).

Η μείωση των τεκμηρίων μελετάται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιουργούνται με την εφαρμογή τους. Λόγω των τεκμηρίων, πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για εισόδημα που δεν εισέπραξαν ποτέ. Μάλιστα, για να γλυτώσουν από την τεκμαρτή φορολόγηση, θα πρέπει να πάνε στην Εφορία και με στοιχεία που θα προσκομίσουν να «πολεμήσουν» τα τεκμήρια και να μη φορολογηθούν με αυτά (τα τεκμήρια είναι μαχητά). Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να πειστεί ο προϊστάμενος της Εφορίας για τα στοιχεία που προσκομίζει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, ένας άνεργος, εκτός από την κάρτα ανεργίας, θα πρέπει να προσκομίσει και στοιχεία που αφορούν την κάλυψη του κόστους δια-βίωσής του μόνο με το επίδομα ανεργίας και τις αποταμιεύσεις του, αν υπάρχουν.

Παράδειγμα
Άνεργος έχει κληρονομήσει από τους γονείς του ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 2.000 ευρώ το τετραγωνικό. Μόνο για το σπίτι, η Εφορία θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενους είχε εισόδημα 3.850 ευρώ. Θα πρέπει να προστεθεί στο ποσό αυτό και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ που αντιστοιχεί στον άγαμο. Ο ίδιος φορολογούμενος έχει και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών με τεκμήριο 4.600 ευρώ. Το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογουμένου είναι συνολικά 1 1.450 ευρώ, ενώ το πραγματικό του είναι μόνο το επίδομα ανεργίας. Για να απαλλαγεί από το τεκμήριο, ο άνεργος θα πρέπει να πείσει την Εφορία ότι δεν έχει άλλα εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας, το οποίο είναι αφορολόγητο.

www.capital.gr