Ποιες δαπάνες δεν δίνουν έκπτωση φόρου το 2014

Σύμφωνα με την Ημερησία, η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα παιδιά, η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και η διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να «φουσκώσουν» σημαντικά το φορολογικό λογαριασμό που θα κληθούν να εξοφλήσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, οι επιπλέον φόροι εισοδήματος που θα πληρώσουν κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι 1,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τις 30 αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1:

*Καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, στεγαστικό επίδομα, κατοίκους παραμεθόρων περιοχών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και αποκατάσταση ακινήτων και διατηρητέων.

*Αυξάνεται το τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας για όσους το 2013 προχώρησαν σε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων και ημιυπαίθριων χώρων.

*Υπάρχει ειδικός κωδικός για μείωση της φορολογίας σε επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

*Προστίθεται νέος κωδικός για μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.

*Υπάρχουν παγίδες για όσους αμείβονται με εργόσημα και έχουν οικοδομικά ένσημα.

*Σε ξεχωριστούς κωδικούς θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από το πρώτο ευρώ καθώς το όριο των 250 ευρώ ίσχυε για το οικονομικό έτος 2013.

www.forologikanea.gr