Μηνιαίες συγκεντρωτικές – βοήθημα excel για δημιουργία αρχείου xml

Αναρτήθηκε στην σελίδα της Γενικής γραμματείας βοηθητικό πρόγραμμα Excel για την δημιουργία αρχείου xml.

Το βοηθητικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί μακροεντολές τις οποίες πρέπει να ενεργοποιήσετε προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. 

Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (Αρχείο Excel)

Για να δείτε γενικά για την λειτουργία των μαρκοεντολών πατήστε εδώ

Για την ενεργοποίηση των μαρκοεντολών στο Office 2010 διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες

  1. Κάντε κλικ στο Κουμπί του Microsoft Office Εικόνα κουμπιού και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην εντολήΕπιλογές του Excel.
  2. Κάντε κλικ στο στοιχείο Κέντρο αξιοπιστίας, επιλέξτε Ρυθμίσεις κέντρου αξιοπιστίας και, στη συνέχεια, επιλέξτε το στοιχείο Ρυθμίσεις μακροεντολών.
  3. Κάντε κλικ στις επιλογές που θέλετε:
    • Απενεργοποίηση όλων των μακροεντολών χωρίς ειδοποίηση Κάντε κλικ σε αυτή την επιλογή, εάν δεν εμπιστεύεστε τις μακροεντολές. Όλες οι μακροεντολές στα έγγραφα και οι προειδοποιήσεις ασφαλείας σχετικά με τις μακροεντολές απενεργοποιούνται. Εάν υπάρχουν έγγραφα με ανυπόγραφες μακροεντολές που εμπιστεύεστε, μπορείτε να τοποθετήσετε αυτά τα έγγραφα σε μια αξιόπιστη θέση. Τα έγγραφα σε αξιόπιστες θέσεις επιτρέπεται να εκτελούνται χωρίς να ελέγχονται από το σύστημα ασφαλείας του Κέντρου αξιοπιστίας.
    • Απενεργοποίηση όλων των μακροεντολών με ειδοποίηση Αυτή είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση. Κάντε κλικ σε αυτή την επιλογή, εάν θέλετε να απενεργοποιούνται οι μακροεντολές, αλλά να λαμβάνετε προειδοποιήσεις ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρχουν μακροεντολές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιλέγετε πότε θα ενεργοποιείτε αυτές τις μακροεντολές ανάλογα με την περίπτωση.
    • Απενεργοποίηση όλων των μακροεντολών εκτός από τις μακροεντολές με ψηφιακή υπογραφή Η ρύθμιση αυτή είναι η ίδια με την επιλογή Απενεργοποίηση όλων των μακροεντολών με ειδοποίηση, με την εξαίρεση ότι, εάν η μακροεντολή είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από αξιόπιστο εκδότη, μπορεί να εκτελεστεί, εάν έχετε ήδη ορίσει τον εκδότη ως αξιόπιστο. Εάν δεν έχετε ορίσει τον εκδότη ως αξιόπιστο, θα ειδοποιηθείτε. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να επιλέξετε να ενεργοποιήσετε αυτές τις υπογεγραμμένες μακροεντολές ή να χαρακτηρίσετε τον εκδότη αξιόπιστο. Όλες οι ανυπόγραφες μακροεντολές απενεργοποιούνται, χωρίς ειδοποίηση.
    • Ενεργοποίηση όλων των μακροεντολών (δεν συνιστάται, είναι δυνατό να εκτελεστεί ενδεχομένως επικίνδυνος κώδικας) Κάντε κλικ σε αυτήν την επιλογή, για να επιτρέπετε την εκτέλεση όλων των μακροεντολών. Η ρύθμιση αυτή εκθέτει τον υπολογιστή σας σε ενδεχομένως κακόβουλο κώδικα και δεν συνιστάται.
    • Να θεωρείται αξιόπιστη η πρόσβαση στο μοντέλο αντικειμένου έργου VBA    Αυτή η ρύθμιση αφορά τους προγραμματιστές και χρησιμοποιείται για να αποκλείσει ή να επιτρέψει σκόπιμα την πρόσβαση μέσω προγραμματισμού στο μοντέλο αντικειμένου VBA από οποιοδήποτε πρόγραμμα-πελάτη Αυτοματισμού. Δηλαδή, παρέχει μια επιλογή ασφαλείας για κώδικα που έχει συνταχθεί για να αυτοματοποιήσει ένα πρόγραμμα του Office και να χειριστεί μέσω προγραμματισμού το περιβάλλον Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) και το μοντέλο αντικειμένου. Αυτή είναι μια ρύθμιση κατά χρήστη και κατά εφαρμογή και δεν επιτρέπει την πρόσβαση από προεπιλογή. Αυτή η επιλογή ασφαλείας καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία αυτο-αναπαραγόμενου κώδικα που μπορεί να βλάψει τα συστήματα του τελικού χρήστη, από μη εξουσιοδοτημένα προγράμματα. Για να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση οποιοδήποτε πρόγραμμα-πελάτης Αυτοματισμού στο μοντέλο αντικειμένου VBA μέσω προγραμματισμού, ο χρήστης που εκτελεί τον κώδικα πρέπει να εκχωρήσει ρητά πρόσβαση. Για να ενεργοποιήσετε την πρόσβαση, επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου.

 ΣΥΜΒΟΥΛΗ   Μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου ρυθμίσεων ασφαλείας μακροεντολών από την καρτέλα Προγραμματιστής στην Κορδέλα, η οποία αποτελεί μέρος του Περιβάλλον εργασίας χρήστη Fluent του Microsoft Office. Εάν η καρτέλα Προγραμματιστής δεν είναι διαθέσιμη, κάντε κλικ στοΚουμπί του Microsoft OfficeΕικόνα κουμπιού και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην εντολή Επιλογές του Excel. Κάντε κλικ στην επιλογή Δημοφιλείς και μετά επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Εμφάνιση καρτέλας “Προγραμματιστής” στην Κορδέλα.

www.taxheaven.gr