Έρχονται αλλαγές στην παρακράτηση φόρου

Υπό αναθεώρηση περνούν οι διατάξεις του νόμου 4172 του περασμένου καλοκαιριού αναφορικά με την παρακράτηση φόρου, καθώς έχουν προκαλέσει μεγάλες ασάφειες και ουσιαστικές δυσκολίες σε ευρύ φάσμα της αγοράς. 

Οι αλλαγές στην παρακράτηση με τις οποίες μεταξύ άλλων επιβάλλεται συντελεστής 20% κατά την παρακράτηση φόρου σε αμοιβές από επικουρικές συντάξεις και δικαιώματα (royalties) όπως άλλωστε και για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες ανεξαρτήτως αν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο, αποτελούν εκ νέου αντικείμενο μελέτης για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι αλλαγές να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. 

Πληροφορίες σύμφωνα με το Euro2day.gr αναφέρουν ότι ένα από τα σημεία που εξετάζονται είναι να διατηρηθεί το καθεστώς που ίσχυε έως το τέλος του 2013, όπου για παράδειγμα στις επικουρικές συντάξεις οι συντελεστές παρακράτησης ήταν 5-15% και δεν αθροίζονταν στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να διενεργηθεί ενιαία παρακράτηση φόρου, με τους συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών συνταξιούχων 22-42%. 

Η εγκύκλιος παρότι είχε ετοιμαστεί από το υπουργείο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ώστε να ενσωματωθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές. 

Όπως επισημαίνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, οι διατάξεις του νόμου είναι τέτοιες που χωρίς ερμηνευτική εγκύκλιο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, για παράδειγμα, ακόμα και η αμοιβή που θα εισπραχθεί για την επισκευή ενός φορτηγού σε ένα συνεργείο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%. 

Αλλαγές στην παρακράτηση φόρου προαναγγέλλει άλλωστε με συνέντευξή του στο thetoc.gr o γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεοχάρης επαναβεβαιώνει ότι για την υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων εξετάζεται πλέον η υποχρέωση υποβολής τους σε τριμηνιαία βάση, ότι οι αλλαγές των προστίμων θα ισχύσουν από 1η/1/2014 και δεν θα υπάρχουν πρόστιμα δύο ταχυτήτων, και πως θα γίνει εξορθολογισμός όσον αφορά την υποχρέωση δήλωσης των τόκων από το πρώτο ευρώ για τις τραπεζικές καταθέσεις. 

Ο κ. Θεοχάρης διευκρινίζει ότι η μισθοδοσία δεν εντάσσεται στις δαπάνες που πρέπει να εξοφλούνται με τραπεζικά μέσα, ενώ σημειώνει ότι για το θέμα της παρακράτησης φόρων σε τεχνικές συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες θα υπάρχουν τροποποιήσεις στον νόμο για να μπορέσουν να ερμηνευτούν σωστά.

www.forologikanea.gr