Όποιος δεν κάνει δήλωση Φ.Π.Α. θα λαβμάνει εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου μέσα σε δέκα ημέρες

Ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος μίλησε σήμερα στην Βουλή, εκτός από το θέματα των συγκεντρωτικών δηλώσεων, αναφέρθηκε και στο θέμα του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανέφερε ότι ο θεσμός αυτός εισάγεται για πρώτη φορά με τον Κώδικα Φορολογικής Νομοθεσίας. 

Όπως εξήγησε, ο εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου είναι ένας προσδιορισμός του φόρου χωρίς δήλωση. Η φορολογική διοίκηση θα περιμένει τη λήξη της προθεσμίας και μέσα σε δέκα μέρες από την εκπνοή της θα στέλνει τον εκτιμώμενο φόρο σε όποιον δεν κάνει τη δήλωση. «Ο φόρος αυτός θα είναι μεγάλος σε σχέση με τον κανονικό φόρο, πράγματι. Αυτό, όμως, θα αναγκάσει τον οφειλέτη, την επόμενη ακριβώς μέρα να κάνει δήλωση και να σβήσει αυτός ο φόρος, διότι ο εκτιμώμενος φόρος είναι ένας πολύ αδύναμος φόρος και σβήνει αμέσως μόλις υποβληθεί η δήλωση».

Ο κ. Θεοχάρης επέλεξε να εξηγήσει τον εκτιμώμενο φόρο στην κοινοβουλευτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας: «Μπορεί να σου στείλω 5.000 ευρώ ΦΠΑ να πληρώσεις και εσύ να κάνεις δήλωση για μηδενικό ΦΠΑ. Θα σβήσουν τα 5.000 ευρώ και θα μηδενίσουν».

Αναφερόμενος, στο ύψος των προστίμων, ανέφερε ότι το ύψος των προστίμων, ανέφερε ότι «κρατάει την εγκύκλιο με τις βελτιώσεις επίτηδες μέχρι να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση και να βγει μια εγκύκλιο που θα ρυθμίζει όλα τα συναφή ζητήματα.

www.Taxheaven.gr