Φόροι – φωτιά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους – Τι αλλάζει με τη δήλωση του 2014

Περισσότερους φόρους σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τις 20 Μαρτίου έως και τις 30 Ιουνίου.

Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες από το 20% στο 26%, σε συνδυασμό με την κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής, αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν για τις επιχειρήσεις με μικρά εισοδήματα.

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013. Οι αυξημένοι φόροι θα προέλθουν από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλουμένων εισοδημάτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.

Ειδικότερα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις:

1. Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας). Ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται σε νησιά με πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κάτω των 3.100 κατοίκων.

2. Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας) από 20% σε 26%.

3. Καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή, τα κέρδη στις Ο.Ε., Ε.Ε. αστικές εταιρείες, κοινοπραξίες κ.λπ. φορολογούνται όλα στο όνομα του νομικού προσώπου (της εταιρείας).

4. Σε περίπτωση διανομής κερδών από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, παρακρατείται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 10%.

5. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.

6. Το τέλος επιτηδεύματος για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα ανέρχεται σε 600 ευρώ.

7. Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Εντυπο Ε3

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 θα πρέπει να προσέξουν τις εξής αλλαγές:

Νέος κωδικός 591 (στην πρώτη σελίδα) ο οποίος συμπληρώνεται από τους επιτηδευματίες που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Πίνακας ΣΤ΄ στον υποπίνακα δ΄: Προστέθηκαν κωδικοί 516, 517, 518 στους οποίους αναγράφονται οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία (ΟΑΕΕ κ.τ.λ.). Σε περίπτωση μεικτής δραστηριότητας η παραπάνω δαπάνη μερίζεται βάσει των ακαθαρίστων εσόδων.

Πίνακας Ζ΄: Προστέθηκε κωδικός 348 στον οποίο αναγράφεται το φορολογητέο καθαρό αποτέλεσμα που απομένει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών σε ταμεία από τα ακαθάριστα έσοδα από κάθε πηγή αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα αυτό θα μεταφερθεί στο έντυπο Ε1 και θα φορολογηθεί σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 591 της πρώτης σελίδας του εντύπου.

Τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ Διόρθωση και για τους τόκους καταθέσεων που θα αναγραφούν στη φετινή φορολογική δήλωση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο-«σκούπα» θα ισχύσει και για το οικονομικό έτος 2014 το όριο των 250 ευρώ πάνω από το οποίο θα πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

www.imerisia.gr