Σε ομαδικές προσφυγές θα προχωρήσουν οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ – Ζητούν πίσω τις εισφορές τους

Oμαδικές προσφυγές  κατά του ΟΑΕΕ  ετοιμάζονται να καταθέσουν  οι ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες  με κύριο  αίτημα να μην υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι σε αναδρομική καταβολή των εισφορών και μάλιστα με προσαυξήσεις εφόσον ο οργανισμός δεν τους παρείχε ιατρορφαρμακευτική  περίθαλψη. Ως πρώτο βήμα , θα υποβάλλουν ενστάσεις στον ΟΑΕΕ ,αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ώστε να ενημερωθούν για  το ποσό της συνολικής τους οφειλής. Η κίνηση των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2013 «θεριεύει» από μήνα σε μήνα καθώς  οι επαγγελματίες που στερούνται σήμερα δωρεάν περίθαλψης λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν ξεπερνούν τις 350.000.

Η πανελλαδική ομάδα ανασφάλιστων διατηρεί σελίδα στο facebook με 7.500 μέλη και «ομαδάρχες» που συντονίζουν τη δράση τους σε κάθε περιφέρεια.

Θετική για την πορεία του αγώνα τους κρίνουν την απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και την πρόσφατη  γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως παράνομη η διακοπή της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές. »

Ο ΟΑΕΕ  στο άμεσο μέλλον θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις  προσφυγές  στα Διοικητικά Δικαστήρια χιλιάδες ανασφάλιστων οι οποίοι θα απαιτήσουν  την επιστροφή των εισφορών που αδίκως κατέβαλαν, την αφαίρεση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρείχε ο ΟΑΕΕ, την μείωση των εξωφρενικών επιτοκίων καθώς και αποζημίωση για κάθε επιβάρυνση της υγείας τους που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του ΟΑΕΕ .

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ θεωρεί αυτές τις λογικές επικίνδυνες καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν στην πλήρη ανταποδοτικότητα των παροχών υγείας σε σχέση με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Προσθέτει μάλιστα ότι πολλοί ανασφάλιστοι εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να υποβληθούν σε μια εγχείρηση και στη συνέχεια διέκοψαν την καταβολή των δόσεων.

Πηγή: www.newmoney.gr