Με μια δήλωση και σε μία ημέρα η ίδρυση επιχειρήσεων

Στη μείωση κατά 60% των διαδικασιών για την αδειοδότηση μίας επιχείρησης με την κατάργηση των 14 από τα 21 βήματα που απαιτούνται σήμερα στοχεύει προσχέδιο νόμου, το οποίο παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώπιον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και οκτώ υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Για να γίνει όμως πράξη η ίδρυση επιχείρησης με μία υπεύθυνη δήλωση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν οι οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες θα υπάρξει εξαίρεση (π.χ. φαρμακοβιομηχανίες, ορυχεία, τσιμέντα, χημικές βιομηχανίες κ.λπ.), να οριστούν οι χρήσεις γης, τα χωροταξικά κ.λπ., να εκδοθούν 5 Προεδρικά Διατάγματα και 17 κοινές και απλές υπουργικές αποφάσεις.

Ο βασικός νόμος πλαίσιο, που από χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις αρχές Απριλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε το σχέδιο «πολύτιμο κρίκο στη μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας». Μίλησε για σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας γίνεται με έργα και όχι με ευχές, με στήριξη της επιχειρηματικότητας, βελτίωση του περιβάλλοντος και ενίσχυση της διαφάνειας.

Οι περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, αν και όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης οι έξι συναρμόδιοι υπουργοί, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Υγείας και Τουρισμού, που ήταν παρόντες χθες, εργάζονται για να επιτευχθεί νωρίτερα ο στόχος. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, με γραπτή ανακοίνωσή του, υπενθύμισε τη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας για το νέο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις χρήσεις γης και πρόσθεσε ότι ακολουθεί η νομοθεσία για τη χωροταξική και την πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Τέσσερις είναι οι τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο:

Υπεύθυνη δήλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση «αυτο-συμμόρφωσης» του επιχειρηματία με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος, προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, συνταγματικότητας κ.λπ. θα απαιτείται ειδική έγκριση λειτουργίας. Οι κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές π.χ. ορυχεία, φάρμακα κ.λπ. θα προσδιοριστούν αργότερα.

Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών. Oλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω πρόσβασης του επιχειρηματία με τον κωδικό του ΓΕΜΗ και το password στο ειδικό portal, που θα ιδρύσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το portal δεν θα δίνει μόνον πληροφορίες αλλά θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά την όλη διαδικασία. Απαραίτητα προαπαιτούμενα εκτός από την εγγραφή στο ΓΕΜΗ είναι η εγγραφή στη ΔΟΥ και τον ασφαλιστικό φορέα.

Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται πλέον προ της έναρξης λειτουργίας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά κατά τη λειτουργία της επιχείρησης. Θεσπίζονται τσουχτερά πρόστιμα για τους επιχειρηματίες-παραβάτες από 3.000 ως 500.000 ευρώ (σε περίπτωση υποτροπής) και ως και 15% του τζίρου, προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Τους ελέγχους και την πιστοποίηση αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι-διαπιστευμένοι ελεγκτές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Οι εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων θα ελέγχονται δειγματοληπτικά κατά τη λειτουργία τους με βάση συγκεκριμένα πρότυπα, που θα λειτουργούν σαν «μπούσουλες». Προβλέπονται ποινές και πρόστιμα για τους παραβάτες ελεγκτές.

Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει:

Την έκδοση από τον επιχειρηματία ετήσιου παραβόλου που θα χρηματοδοτεί το κόστος εποπτείας και ελέγχου. Το ύψος του παραβόλου θα καθοριστεί αργότερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Τη διενέργεια διαγωνισμών για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ένας επιχειρηματίας αιτείται άδεια για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας για την οποία απαιτείται σπάνιος φυσικός ή άλλος πόρος του Δημοσίου. Στις περιπτώσεις αυτές θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των εγκρίσεων που θα μπορούν να δοθούν.

Απλοποίηση του καθεστώτος των Επιχειρηματικών Πάρκων

α) Δυνατότητα αδειοδότησης του ίδιου Επιχειρηματικού Πάρκου για την εγκατάσταση μίας σειράς επιχειρήσεων, οπότε δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη έγκριση για κάθε μία από τις επιχειρήσεις.

β) Απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων.

– Μεταβατικές διατάξεις: Ο νόμος θα προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, χρειάζονται ανανέωση άδειας κ.λπ.

Οι άδειες που θα εκδοθούν θα ισχύουν και σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης και αλλαγής της εταιρικής ή μετοχικής της σύνθεσης.

Ο νόμος πλαίσιο δεν αφορά την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών, για τις οποίες ισχύει η νομοθεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μία σειρά από επιχειρήσεις, όπως τουριστικές μονάδες, χημικές βιομηχανίες κ.λπ., θα πρέπει να περιμένουν την έκδοση των κανονισμών για τις χρήσεις γης κ.λπ.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, ένα εργαστήριο κεραμικής για να πάρει άδεια λειτουργίας θα πρέπει να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ, στην οικεία εφορία και στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Κατόπιν με υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία στο portal θα παίρνει ηλεκτρονικά την άδεια. Μία κλωστοϋφαντουργία θα χρειάζεται επιπλέον την πιστοποίηση από τρίτους, ενώ για τις εξαιρέσεις, τους κλάδους που ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί, θα απαιτείται πρόσθετη διαδικασία, η οποία θα αποφασιστεί μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

Στην παρούσα φάση το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ονομαστικά τις κατηγορίες επιχειρήσεων για τις οποίες θα ισχύει η απλή διαδικασία, οπότε ο νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί για καμία επιχείρηση τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις με τις λίστες των εξαιρέσεων. Στην τελική του μορφή πάντως θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εμπορικές, τουριστικές, μεταποιητικές κ.λπ.

www.imerisia.gr