Πώς θα αξιοποιεί το “φακέλωμα” δαπανών των φορολογούμενων η εφορία

Αργά αλλά σταθερά το υπουργείο Οικονομικών χτίζει την υποδομή για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Με την απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης μια σειρά από επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τους φορολογούμενους και διαθέτουν σημαντικά στοιχεία της οικονομικής τους συμπεριφοράς θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να τα αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ειδικότερα:

– οι τράπεζες θα πρέπει να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε τόκους, λογαριασμούς με κίνηση άνω των 50.000 ευρώ, επενδυτικά προϊόντα αξίας 100.000 ευρώ και άνω, κινήσεις πιστωτικών καρτών εξωτερικού, χρεώσεις πιστωτικών καρτών, εμβάσματα κάθε είδους καθώς και τα στοιχεία ελευθέρων επαγγελματιών που στους λογαριασμούς τους πιστώθηκαν ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Οι τελευταίοι θεωρούνται φορολογούμενοι υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

-τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία για τα δίδακτρα, τη δαπάνη φαγητού, τα έξοδα μεταφοράς μαθητών και προαιρετικών δραστηριοτήτων που πλήρωσαν οι γονείς ή κηδεμόνες τους.

-οι  ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για τα ασφάλιστρα που εισπράττουν από τους πελάτες τους καθώς και τις αποζημιώσεις που κατέβαλαν σε αυτούς.

-οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στην εφορία τις ιατρικές πράξεις ανά γιατρό που απασχολούν είτε μόνιμα είτε εκτάκτως  

-οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα στοιχείων όσων πλήρωσαν για έξοδα ύδρευσης ποσά άνω των 1.000 ευρώ καθώς και τα στοιχεία για ηλεκτρικό ρεύμα και λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2013 και θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου. Μάλιστα, θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο.
 
Που θα χρησιμεύουν
 
Τα στοιχεία αυτά θα αποτελούν μια μεγάλη βάση δεδομένα για την πραγματοποίηση φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιούνται:

-στο πλαίσιο των νέων έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου, όπως το εισόδημα των ελεγχόμενων προσδιορίζεται με βάση στοιχεία όπως είναι οι δαπάνες τους σε μετρητά, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα, τα έξοδα κινητής τηλεφωνίας ακόμη και οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ για το… γέμισμα της πισίνας.

-για την επαλήθευση των δεδομένων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις και αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης. Για παράδειγμα, θα επιχειρηθεί να εντοπισθούν φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα δηλώσουν  τις δαπάνες τους για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγησή τους με βάση τεκμήρια.

-για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Για παράδειγμα, τα στοιχεία των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούν ιατροί σε ιδιωτικές κλινικές μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους. Για παράδειγμα, τα στοιχεία από τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποίησαν μπορούν να «παντρευτούν» με καταθέσεις χρηματικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δε δικαιολογούνται.

-για τον έλεγχο διαφόρων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των ακαθάριστων εσόδων, όπως είναι για παράδειγμα τα ιδιωτικά σχολεία και οι ιδιωτικές κλινικές.

Πηγή:www.capital.gr