Ποια εφάπαξ μειώνονται 15-20%, ποιοι “γλιτώνουν” και πότε αρχίζουν οι πληρωμές

Νέες μειώσεις που θα ξεπερνούν το 20% στα ποσά των εφάπαξ -για ορισμένες κατηγορίες δικαιουχων- εκτιμάται ότι θα επιφέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού του, ενώ “γλιτώνουν” όσοι υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι 31 Αυγούστου 2013.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δημιουργούνται δικαιούχοι τριών “ταχυτητων”:

-Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου του 2013, οι οποίοι ξεπερνούν τους 25.000

-Μειώσεις από 10 έως 15% αναμένεται να δουν οι ασφαλισμένοι που θα τύχουν της παροχής με μικτό τρόπο υπολογισμού της

-Μειώσεις άνω του 20% εκτιμάται ότι θα έχουν όσοι λάβουν εφάπαξ εξ ολοκλήρου με το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλιση κομβικά σημαία για το νέο τοπίο στο εφάπαξ, αλλά και την αποδοχή του σχεδίου από τους δανειστές μας αποτελούν:

Η εκτίμηση ότι από το 2016 και μετά οι αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ θα μειωθούν κατά περίπου 40% γεγονός που θα περιορίσει την ανάγκη διασφάλισης ρευστότητας σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως σήμερα

Και ότι θα εφαρμοστεί λογιστικό τρικ, βάση του οποίου η μαύρη τρύπα που δημιουργούν οι απαιτήσεις των δικαιούχων προς τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ θα επιμερίζεται σε βάθος 15ετίας και δεν θα υπολογίζεται άμεσα. Με τον τρόπο αυτό, στο πλαίσιο του νέου μαθηματικού τύπου δεν θα εμφανίζεται τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που θα οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις. Μόνο στο Δημόσιο εκκρεμούν αιτήσεις δαπάνης 759 εκατ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως το ίδιο επισημαίνει σε ανακοίνωση του, είναι να αποφευχθεί η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και η περαιτέρω δανειοδότηση των ταμείων ή των ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν εφάπαξ. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική κατασταση των φορέων θα αξιολογείται κάθε χρόνο.

Ο νέος «μαθηματικός» τύπος υπολογισμού του εφάπαξ περιλαμβάνει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους βασει των εισφορών που εχουν καταβάλλει, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ενώ στο Δημόσιο εκτιμούν ότι αν δεν υπήρχε η αλλαγή της τελευταίας στιγμής, το εφάπαξ θα έπρεπε να πέσει στις 4.000 με 5.000 ευρώ

Δηλαδή, κατά 80 με 90%.

Με τη λύση που θα δοθεί το εφαπαξ θα διαμορφωθεί φέτος, κατά μέσο όρο, στα 25.000 ευρώ στο δημόσιο τομέα, από 29.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

www.money-money.gr