Δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για να αποσύρουν ΙΧ όσοι παρέδωσαν πινακίδες

Ένα επιπλέον κίνητρο θα έχουν πλέον όσοι επιθυμούν να παραδώσουν για απόσυρση το αυτοκίνητό τους. Με διάταξη νόμου που έχει ετοιμάσει το επιτελείο του υφυπουργού Οικονομικών κυρίου Γιώργου Μαυραγάνη, καταργείται η υποχρέωση που είχαν ως τώρα όσοι έδιναν ΙΧ για οριστική διαγραφή και ανακύκλωση, να έχουν πληρώσει και τέλη κυκλοφορίας, έστω και αν είχαν παραδώσει εδώ και χρόνια  τις πινακίδες τους στην εφορία.
 
Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, αποσυνδέεται η παράδοση οχημάτων για καταστροφή ή και για επανεξαγωγή στο εξωτερικό (από εμπόρους κλπ) από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, εφόσον τουλάχιστον είχαν δηλώσει ήδη στην εφορία πως το όχημά τους βρισκόταν σε ακινησία.
 
Με βάση το ισχύον καθεστώς, γα να παραλάβει ένας ιδιοκτήτης πιστοποιητικό καταστροφής αυτοκινήτου, πρέπει να περάσει από έλεγχο της εφορίας για το αν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Στην πράξη, οι εφορίες ζητούσαν να πληρωθούν τα τέλη τουλάχιστον της τρέχουσας χρονιάς ή και προηγούμενων, θεωρώντας ότι για να παραδοθεί το όχημα σε διαλυτήριο πρέπει να κινείται και άρα να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, έστω και αν επρόκειτο για «σαραβλάκια» που μεταφέρονταν με γερανούς στους χώρους καταστροφής τους ή αν προορίζονται για να μεταπουληθούν και να επανακυκλοφορήσουν εκτός Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες είχαν ισχυρό αντικίνητρο να παραδώσουν τα αυτοκίνητά τους, αφού καλούνταν να πληρώσουν μαζεμένα πολλές εκατοντάδες ευρώ για τέλη μιας ή και περισσοτέρων χρονιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα διάταξη ο χρόνος ανάμεσα στην παράδοση των πινακίδων  και στην παράδοση του οχήματος για καταστροφή θα θεωρείται «νεκρός» και η εφορία δεν θα ζητά αναδρομικά να πληρωθούν στο διπλάσιο τα τέλη κυκλοφορίας που δεν είχε πληρώσει ο ιδιοκτήτης από τότε που είχε παραδώσει πινακίδες.

Ικανοποιείται έτσι και ένα αίτημα των Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), αλλά και της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), που είχαν αποστείλει ήδη υπομνήματα για το θέμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: www.newmoney.grosoi-