Έρχονται μειώσεις στους φόρους των αυτοκινήτων

Ριζικές αλλαγές έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με εσωτερικές μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σχεδόν στην εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων.  Οι συγκεκριμένες αλλαγές προσδιορίζονται με αφετηρία το 2014.

Οι ελαφρύνσεις που αναμένεται να έρθουν θα προέλθουν κατά πάσα πιθανότητα από τον περιορισμό της κατάθεσης των πινακίδων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία έχει αναπτυχθεί στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5%-10% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών.

Το δημοσιονομικό κλειδί που θα επιτρέψει τις παραπάνω ελαφρύνσεις κρύβεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων.

www.news.gr