Tα νέα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Αρκετοί περιορισμοί και προϋποθέσεις υπάρχουν για να λάβει ένας ελεύθερος επαγγελματίας επίδομα ανεργίας. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, επίδομα θα δικαιούνται, από τον ΟΑΕΔ:

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι», δηλαδή ρυθμίζουν τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Δικαιούχοι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης. Επίσης, δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή, το μερίδιό ή τις μετοχές τους, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς υπέρ των ανέργων.

Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό
εισόδημα τα 30.000 ευρώ.

Το επίδομα των 360 ευρώ τον μήνα καταβάλλεται για διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Για χρόνο ασφάλισης τριών έως τεσσάρων ετών, καταβάλλεται βοήθημα για τρεις μήνες. Για χρόνο ασφάλισης πέντε έως έξι ετών δίνεται για τέσσερις μήνες, για χρόνο ασφάλισης επτά έως οκτώ ετών καταβάλλεται για πέντε μήνες, για χρόνο ασφάλισης εννέα έως δέκα ετών καταβάλλεται για έξι μήνες, για 11 έως 12 έτη χορηγείται για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη ασφάλισης για 8 μήνες και για χρόνο ασφάλισης 15 ετών και πάνω καταβάλλεται το επίδομα για έννεα μήνες.