Κατασχέσεις για χρέη τρίτων

Με πρόστιμα, προσαυξήσεις, ακόμα και κατασχέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, για χρέη όμως που δεν είναι δικά τους, εξαιτίας του μπάχαλου που επικρατεί με τα 1,6 εκατ. απλήρωτα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ. 1,6 εκατ. ακίνητα δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2012 1,6 εκατ. ακίνητα δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2012 Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αφορούν 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι αφορούν πολλούς περισσότερους ιδιοκτήτες, για τους οποίους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έκαναν τον κόπο να τους χρεώσουν το φόρο.

 Σύμφωνα με το realestatenews.gr το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη διασταύρωση των στοιχείων της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στα έντυπα Ε2 και Ε9, σχετικά με την πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), για το 2012. Από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ακίνητα δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2012, με αποτέλεσμα η εφορία να βεβαιώσει τη συγκεκριμένη οφειλή. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι υποτιθέμενοι οφειλέτες ανακάλυψαν είτε ότι το χαράτσι το είχαν πληρώσει στη ΔΕΗ, αλλά με καθυστέρηση, είτε ότι δεν αφορά μόνο τους ίδιους.

 Αν και τις πρώτες μέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις εφορίες δεν είχαν εμφανιστεί πολλοί ιδιοκτήτες, όσο οι μέρες περνούν αυξάνονται τόσο οι ουρές όσο και τα παράπονα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων ή ενοίκων που χρησιμοποιούν το ίδιο ρολόι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπήκε στον κόπο να μοιράσει την οφειλή σε όλους τους ιδιοκτήτες, προτιμώντας την εύκολη λύση, χρεώνοντας ολόκληρο το ποσό σε έναν απ’ όλους.

 Ηδη υπάρχουν καταγγελίες από φορολογούμενους ότι η εφορία τους έχει χρεώσει με οφειλές χιλιάδων ευρώ, από τις οποίες όμως οι ίδιοι βαρύνονται για το 1/10 ή το 1/20 κ.τ.λ. Οσοι έσπευσαν στις εφορίες ώστε να διορθωθεί το λάθος, ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για διορθώσεις ή αλλαγές και ως εκ τούτου θα πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό και στη συνέχεια να συγκεντρώσουν τα χρήματα από τους συνυπόχρεους. Ωστόσο, ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ποσό καθώς οι συνυπόχρεοι αρνούνται να τους δώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις, ακόμα και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων για οφειλές που δεν είναι στην πραγματικότητα δικές τους. Εμβρόντητοι έμειναν και όσοι είχαν πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, ο οποίος περιελάμβανε και το χαράτσι, μετά όμως το πέρας της ημερομηνίας πληρωμής.

 Αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να τους «καρφώσει» στην εφορία, σαν οφειλέτες. Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να ξαναπληρώσουν το χαράτσι, αφού όμως πρώτα ελέγξουν ότι το επιπλέον ποσό που εισέπραξε η ΔΕΗ για το χαράτσι είχε αφαιρεθεί από τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με καταναλωτές που έχουν επιλέξει εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος δεν απέδωσε τα χρήματα στην εφορία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ιδιοκτήτες εμφανίζονται να χρωστούν περισσότερες από μία δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ.

www.forologikanea.gr