Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για τις αποδείξεις

Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με όριο τα €10.500. Ποιες θα μετρήσουν μόνο για το 50% της ονομαστικής αξίας και ποιες για σύνολο.

Το σενάριο που επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες στην Καραγιώργη Σερβίας προκειμένου να βγει η περιβόητη απόφαση και να ξέρουν οι φορολογούμενοι τι αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν φέτος, προβλέπει ότι αποδείξεις από βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ θα μετράνε στο 50% της αξίας τους και οι υπόλοιπες αποδείξεις που συλλέγονταν πέρυσι, στο 100%.

 Τα σενάρια για επιστροφή ΦΠΑ στο 30% που είχαν καλλιεργηθεί στο παρελθόν για όσους φορολογούμενους που θα μαζεύουν αποδείξεις από κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών με έντονες τάσεις προς φοροδιαφυγή, έχουν φύγει οριστικά από το τραπέζι, καθώς όπως σημειώνεται αρμοδίως «δεν υπάρχουν λεφτά για να υλοποιηθούν από φέτος».

 Θα μελετηθούν, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών για το 2015.

 Έτσι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ.

 Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων έχει αποσυνδεθεί από το αφορολόγητο – ούτως ή άλλως το αφορολόγητο έχει αντικατασταθεί από tax credit- αλλά παραμένει η ποινή φόρου 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες αποδείξεις και αυτές που έχει μαζέψει ο φορολογούμενος (λες και το ελέγχει κανείς…) .Τα παραπάνω έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

 Για παράδειγμα μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις 1.000 ευρώ στο τέλος του 2014. Αν έχει συλλέξει αντί των 1.000 ευρώ, 800 ευρώ σε αποδείξεις, επί της διαφοράς των 200 ευρώ ο νόμος προβλέπει πως επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.

 Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η επιβάρυνση είναι 44 ευρώ. Αντίθετα, αν αντί για 1.000 ευρώ έχει συλλέξει αποδείξεις π.χ. 1.500 ευρώ δεν υπάρχει κανένα όφελος.

 Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμα και με τη μείωση στο 50%, των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα να καλυφθούν τα απαιτούμενα όρια.

 Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς ποιες αποδείξεις συλλέγονται το 2014 και σε τι ποσοστό της αξίας τους αναγνωρίζονται από την Εφορία.

www.forologikanea.gr