Από την χρήση του 2014 τα δρακόντεια πρόστιμα για καθυστερήσεις ΦΠΑ
“Φόβος και τρόμος” για την αγορά, αλλά ακόμα και για τους ίδιους τους εφοριακούς, από τα νέα διοικητικά πρόστιμα που καθιερώνει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Με το νέο καθεστώς, η αμέλεια αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα αφού, και για μη υποβολή μιας χρεωστικής δήλωσης ΦΠΑ ύψους 5 ευρώ, το πρόστιμο ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ.
Οι δρακόντειες ποινές ισχύουν από 1.1.2014, αλλά για φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται μετά την 1.1.2014, διευκρίνιζαν στo newmoney.gr αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ δ΄ τριμήνου 2013, που υποβάλλονται τις ημέρες αυτές δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το «πέναλτι» των 1.000 ευρώ για τυχόν καθυστέρηση υποβολής, αλλά θα ισχύσει η μηνιαία προσαύξηση καθυστέρησης που ίσχυε και το 2013.
Καθυστερεί η εγκύκλιος
Πρακτικά, τα νέα πρόστιμα θα εφαρμοστούν –αν εφαρμοστούν τελικά- από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο για ΦΠΑ, ΦΜΥ, συγκεντρωτικές τιμoλογίων και λοιπές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουν με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις.
Έτσι δικαιολογείται γιατί, παρότι φτάσαμε ήδη στη μέση του μηνός και στις 20 Ιανουαρίου –σε δύο εργάσιμες- λήγει η διορία υποβολής χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα εκδώσει εφαρμοστική εγκύκλιο που να ενεργοποιεί τα νέα φοροπρόστιμα, αφού ο νόμος αφορά σε υποχρεώσεις που θα γεννηθούν μετά την 1.1.2014 και εφεξής.
Αλλά και οι χιλιάδες εφοριακοί που έχουν ήδη διδαχθεί σε ολοήμερο σεμινάριο τα νέα πρόστιμα, δεν τα ανακοινώνουν στους ελεγχόμενους, αλλά … “τα κρύβουν” για να μην πάθει κανείς “συγκοπή” ακούγοντάς τα, θεωρώντας πως όσο το υπουργείο Οικονομικών δεν τα ενεργοποιεί επισήμως με σχετική απόφαση, εκείνοι μπορούν να επικαλούνται τα παλαιά, όπως ίσχυαν το 2013.
Τα νέα πρόστιμα θεωρούνται από πολλούς πλέον τρομακτικά και κάνουν άλλα μέτρα -που και στο παρελθόν είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών- να φαντάζουν “χάδια”. Αν και δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, εφοριακοί και λογιστές εκφράζουν την βεβαιότητα ότι μόλις εκδοθούν οι εκτελεστικές εγκύκλιοι και επιβληθούν οι πρώτες ποινές, θα υπάρξει κίνημα ενάντια στην εφαρμογή τους.
Για το λόγο αυτό, υπηρεσιακά στελέχη εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία να αλλάξουν πριν εφαρμοστούν γιατί … «θα κλείσουν σπίτια», φοβούμενοι έκρυθμες καταστάσεις στις εφορίες και στην κοινωνία.
Κρύβουν το ύψος του προστίμου!
Ήδη ελεγκτές που διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις και καταστήματα, λένε ψέματα (!) στους ελεγχόμενους για το ύψος των προστίμων που συνεπάγονται οι παραβάσεις που μόλις εντόπισαν. Μόνο και μόνο για να μην πάθουν οι κάποιοι «εγκεφαλικό» ή και για να μην έρθουν σε προστριβές με απελπισμένους ανθρώπους, τους ενημερώνουν για τα παλαιά πρόστιμα όπως ίσχυαν το 2013 αλλά αποφεύγουν να τους αποκαλύψουν τα πολλαπλάσια τα οποία προβλέπει για αυτούς ο νέος νόμος, μόλις θα εφαρμοστεί.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν μαθηματικά βέβαιο ότι τα μέτρα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά και θα οδηγήσουν σε νέα γενιά απλήρωτων ληξιπρόθεσμων χρεών, που έχουν φτάσει ήδη στο 62 δισ. ευρώ αλλά το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών –καθ’υπόδειξη της Τρόικα- έφερε νόμο για να διαγράψει ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» σχεδόν τα 50 δισ.