Προς μείωση του τεκμηρίου ΙΧ

Μετά το κλείσιμο σημαντικών εκκρεμοτήτων στο φορολογικό πεδίο, όπως η εφαρμογή των νέων κωδίκων φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικής Διαδικασίας, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του capital.gr έχει βάλει πλέον στο τραπέζι το κεφάλαιο φορολογία αυτοκινήτου. Η εντολή για την επίσπευση των αλλαγών έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται εντός του επόμενου τριμήνου να έρθουν στη βουλή με τη μορφή διατάξεων.

Πυξίδα των αλλαγών θα είναι πόρισμα που συνέταξε ειδική επιτροπή η οποία συνεστήθη μετά από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του οικονομικού επιτελείου. Από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκρίνονται τα εξής:

-η οριζόντια μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 20% έως 30%. Τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν το κόκκινο πανί για τον κλάδο αυτοκινήτου καθώς επί της ουσίας έχουν καταστήσει παντελώς ασύμφορη την κατοχή και χρήση οχημάτων υψηλού κυβισμού.  Τα τσουχτερά τεκμήρια, εκτός από το υψηλό εισόδημα που «χρεώνουν» στους κατόχους των ΙΧ μεγάλου κυβισμού, προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση και μέσω της επιβολής του ετήσιου φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται σε κατόχους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών και έως 2.500 κυβικών  υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου.

-η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με βάση το μήνα και όχι το έτος. Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του και να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους. Με βάση το σημερινό σύστημα ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει τις πινακίδες κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. 

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης ενός ΙΧ 5.000 κυβικών στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 1.320 ευρώ. Αν παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας τον Νοέμβριο θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των τελών για το έτος μέσα στο οποίο τίθεται και πάλι σε κυκλοφορία το όχημα. Με το νέο σύστημα θα πληρώσει τα τέλη μόνο για τους δυο τελευταίους μήνες του έτους, δηλαδή τα 2/12 ή 220 ευρώ.

www.forologikanea.gr