Κατάργηση του «πορτοκαλί» βιβλίου νεοπροσλαμβανομένων προαναγγέλλει ο Γ. Βρούτσης

Ενέργειες για τη μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων, όπως η κατάργηση του ειδικού «πορτοκαλί» βιβλίου νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, μαζί με την κατάργηση του «πορτοκαλί» βιβλίου, που θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, προωθείται και η κατάργηση του προστίμου των 500 ευρώ που το συνοδεύει.

«Ξεκινήσαμε με το ‘Εργάνη’, όπου πλέον καμία ελληνική επιχείρηση δεν υποχρεώνεται -σπαταλώντας εκατομμύρια ανθρωποώρες- να δηλώνει προσλήψεις-απολύσεις στα γραφεία του ΣΕΠΕ καθώς από τον Μάρτιο του 2013 μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά. Προχωράμε, όμως, και σε άλλες ελαφρύνσεις ακόμα πιο σημαντικές. Βιβλία, παραστατικά και διαδικασίες που έχουν πλέον καταστεί περιττές, ιδίως μετά την πλήρη λειτουργία των νέων πληροφοριακών υποδομών θα καταργηθούν άμεσα», επισημαίνει ο υπουργός.

Σημειώνει ακόμη ότι από την 1η Ιανουαρίου η επίδοση των πράξεων των βεβαιωμένων οφειλών στο ΙΚΑ γίνεται στην κάθε επιχείρηση ηλεκτρονικά και όχι με τον παραδοσιακό, χρονοβόρο, τρόπο αλληλογραφίας.

Ο υπουργός Εργασίας κάνει ειδική αναφορά και στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ», με το οποίο, όπως αναφέρει, δημιουργείται το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό κάθε πολίτη, όπου θα καταχωρηθεί πλήρως το ασφαλιστικό ιστορικό όλων των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Με το νέο σύστημα εξηγεί ο κ. Βρούτσης, καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας, ενώ από τον Μάιο μπαίνει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία για την θεώρηση τους.

Σε ό,τι αφορά στην εισπρακτική ικανότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο υπουργός δηλώνει αισιόδοξος καθώς, όπως λέει, «τα πιο δύσκολα έχουν περάσει». Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ και ειδικά το ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση εσόδων τους τρεις τελευταίους μήνες αποτελεί «σήμα αισιοδοξίας και τεκμήριο ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Στο πεδίο τέλος της απασχόλησης, ο υπουργός Εργασίας αναγνωρίζει ότι η ανεργία κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σημειώνει ωστόσο ότι το ισοζύγιο προσλήψεων του «Εργάνη» για το 2013 κατέγραψε ρεκόρ, με 133.488 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά ο Δεκέμβριος, τονίζει, «αποτέλεσε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς μετά από δέκα χρόνια, το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας είναι θετικό και προσέγγισε τις 20.000 νέες θέσεις».

www.naftemporiki.gr