Τι περιμένει όσους δεν πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και φόρους

Μεγάλες και τσουχτερές κυρώσεις περιμένουν όσους δεν εκπληρώσουν έως σήμερα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μπορούν, όμως, να μετριάσουν αυτές τις κυρώσεις μέσω ειδικών ρυθμίσεων που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία.
Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις. Θα τις δούμε αναλυτικά μαζί με τις κυρώσεις που περιμένουν τους φορολογούμενους που δεν θα τις εκπληρώσουν.
1. Πληρωμή τέλους κυκλοφορίας οχήματος. Ο φορολογούμενος που δεν θα πληρώσει το τέλος κυκλοφορίας του οχήματός του θα διαπιστώσει ότι από το νέο έτος θα του έχει βεβαιωθεί το διπλάσιο τέλος. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ επιβατικό 1.300 κυβικών εκατοστών και δεν πληρώσει εμπρόθεσμα το τέλος κυκλοφορίας των 135 ευρώ που αναλογεί στο όχημά του θα κληθεί  να πληρώσει το ποσό των 270 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο. Για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού ο διπλασιασμός αυτός είναι πιο τσουχτερός καθώς και το τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο (π.χ. στα οχήματα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών αναλογεί ετήσιο τέλος 1.320 ευρώ).
2. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος. Λήγει σήμερα η πληρωμή της τελευταίας δόσης του εκκαθαριστικού στο οποίο είναι βεβαιωμένοι οι παραπάνω φόροι. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τη δόση θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαύξηση ύψους 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Μάλιστα, έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται ολόκληρος μήνας.
3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012, 2013. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει προσαύξηση 1% μηνιαίως
Αντίδοτο στις κυρώσεις
Οι φορολογούμενοι μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της εκπρόθεσμης εξόφλησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων καταφεύγοντας σε ρύθμιση τμηματικής τους εξόφλησης. Με βάση την πάγια ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω ίντερνετ (www.gsis.gr) για υπαγωγή στη ρύθμιση για εξόφληση σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία επιβάρυνσή τους μειώνεται σημαντικά καθώς το ετήσιο επιτόκιο περιορίζεται στο 8,5%, δηλαδή περίπου 0,7% μηνιαίως αντί για 1% μηνιαίως που ισχύει για τις μη ρυθμισμένες οφειλές.

 Πηγή: www.Capital.gr