«Ακατάσχετο» για μισθούς έως 1.500 ευρώ και για οφειλές κάτω από 500 ευρώ

Άμεσα αποτελέσματα από τη διερεύνηση κάθε είδους λίστας με φοροφυγάδες, όπως για τη λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβρούργου κλπ, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο πρωθυπουργός.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή για άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011 με σκοπό, όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες,  να κάνει «σημαία» της η κυβέρνηση την μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι μέσα σε περίπου 1 μήνα αυξήθηκαν τα πρόσωπα της Λίστας Λαγκάρντ στα οποί ασκήθηκε προληπτικός έλεγχος, από μόλις 2 σε 44. Αν και δεν έχουν προκύψει άμεσα αποτελέσματα, φαίνεται έτσι πλέον ότι ο μηχανισμός που στήθηκε για το σκοπό αυτό λειτουργεί, αλλά αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο όι έλεγχοι τις επόμενες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2014.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν, ακόμη, τα εξής:

·                Η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ

·                Η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα εκδοθεί η εντολή. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα μπαίνει ο μισθός στον λογαριασμό, καμία κατάσχεση δεν θα γίνεται αν δεν περάσει τουλάχιστον 1 εβδομάδα, ακόμα και αν το τρέχον υπόλοιπο ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

·                Με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.  Η ρύθμιση αφορά και μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες κλπ.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας ενόψει έλευσης της τρόικας.

Πηγή: www.newmoney.gr