Λιγότερες αποδείξεις θα μαζέψουμε το 2014

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής κατατέθηκε τροπολογία για το σύστημα συλλογής αποδείξεων το 2014, σε ένα από τα δύο νομοσχέδια που συζητώνται στη Βουλή.
 
Στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών προβλέπεται πως οι φορολογούμενοι θα κληθούν να μαζέψουν μικρότερο ποσό αποδείξεων το 2014, προκειμένου να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αλλαγή που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, μειώνεται στο 10% του εισοδήματος, από 25% που είναι σήμερα, το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.
 
Να σημειωθεί πως παραμένει στις 10.500 ευρώ το ανώτατο ποσό των αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουμε.
 
Για την αξία των αποδείξεων που υπολείπεται από το παραπάνω ποσό επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 22%, το οποίο διατηρείται στη νέα ρύθμιση για το 2014.
 
Ακόμη, η τροπολογία προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης για το είδος των αποδείξων που θα συλλέγουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Να σημειωθεί πως σήμερα αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις πλην αυτών που αφορούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, διόδια, εισιτήρια για κάθε μεταφορικό μέσο και δαπανών που προσφέρουν άμεση φοροαπαλλαγή ή δαπανών που εμπίπτουν στα τεκμήρια.
 
Όπως προανήγγειλε το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η δραστική αλλαγή στο σύστημα συλλογής αποδείξεων προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από το 2015.