Ηλεκτρονική παγίδα στα εικονικά τιμολόγια με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις

Στην ηλεκτρονική παγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πέφτουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εικονικά τιμολόγια, καθώς η υποχρέωση για μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων από το νέο έτος θα συνδυασθεί με σύνθετες διασταυρώσεις που θα αποκαλύπτουν άμεσα παραβάσεις και απάτες.

Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα των επιχειρήσεων και οι οποίες θα υποβάλλονται μηνιαίως από το νέος έτος θα υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων ανά τρίμηνο ή μηνιαίως, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η κάθε εταιρεία.
 
Σύμφωνα με το in.gr, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, τότε ουσιαστικά θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων τους. Μέσα δε από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί άμεσα να εντοπίζει τις ύποπτες συναλλαγές.
 
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε σήμερα Τετάρτη μέσω twitter ότι με το νέο μηχανισμό οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν θα χρειάζεται να στέλνουν τα σημαινόμενα παραστατικά online. «Μηνιαίες συγκεντρωτικές η μόνη σας υποχρέωση», απάντησε για το ζήτημα σε ερώτημα φορολογουμένου.
 
Πάντως, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα αν η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα «ανοίξει» η ΓΓΔΕ στο Taxisnet, μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων, μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, είτε μέσω των μηχανισμών σήμανσης.
 
Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.

www.in.gr