Αλλάζουν τα τεκμήρια για τους φορολογούμενους

Την πλήρη ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή “νέου τύπου τεκμηρίων” για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων προαναγγέλλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”. 

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με τις τεχνικές αυτές, οι ελεγκτές της εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμα και τις καταθέσεις του στην τράπεζα. Συγκεκριμένα οι φοροελεγκτές θα συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις του, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά και με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έσοδά και εισοδήματά του. 

Ο γενικός γραμματέας αποκαλύπτει επίσης ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2014 μέσω διαδικτύου, οι κωδικοί που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, τους τόκους καταθέσεων, τις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και τους φόρους που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές αυτές θα είναι προσυμπληρωμένοι. 

Ταυτόχρονα, η νέα εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και τα αεροσκάφη με βάση τα δεδομένα που έχουν ήδη καταχωριστεί για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από τα προηγούμενα έτη καθώς επίσης και με βάση τυχόν δεδομένα που θα χρειαστεί να εισαγάγουν οι φορολογούμενοι. 

Ο κ. Θεοχάρης λέει στην εφημερίδα πως μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 15.000 φορολογούμενους για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. και ότι στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 130.000 οφειλέτες για χρέη συνολικά άνω του 1 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα έχουν εισπραχθεί 130. εκατ. 

Προαναγγέλλει, δε, βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ακόμα πιο πολλοί οφειλέτες, οι οποίοι, “για τυπικούς ή άλλους λόγους” δε μπορούν αυτή τη στιγμή να υπαχθούν. 

Διευκρινίζει επίσης πως όσοι οφειλέτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω κατασχέσεων που επιβάλλονται σε τακτικά καταβαλλόμενα ποσά εισοδημάτων τους, όπως τα ενοίκια, μπορούν να ζητήσουν από τους εφόρους να μειωθούν τα ποσά που κατάσχονται.

www.News.gr