Παράταση ζωής 12 μηνών για την α’ κατοικία με αντικειμενική έως 200.000€

Την παράταση της απαγόρευσης για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας για ένα έτος θα προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο τραπέζι της συνάντησης μεταξύ της τρόικας και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, θα τεθεί και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση.

Για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Χατζηδάκης θα προτείνει την παράταση για έναν χρόνο της απαγόρευσης, μειώνοντας ωστόσο το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστατευόμενη πρώτη κατοικία στις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 80% των δανειοληπτών εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, καθώς έχει κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί ακίνητα 15.000 δανειοληπτών οι οποίοι, μολονότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, δεν το κάνουν, λόγω των προστατευτικών διατάξεων.

Στη συνάντηση που θα γίνει το απόγευμα θα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός, Αθ. Σκορδάς και ο γγ Καταναλωτή, Γ. Στεργίου. Σύμφωνα με την Ημερησία, ο κ. Χατζηδάκης θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα για την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί κοινή λύση με την τρόικα, αλλά και για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε μονομερή ρύθμιση  σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει τα ζητήματα της διατήρησής του στο 13%, ενώ θα αιτηθεί επίσης τη διατήρηση του νέου Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα που θα εφαρμοστεί από το 2014, αλλά και γενικότερα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος. Και για το θέμα του μειωμένου συντελεστή στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα νομοθετήσει μονομερώς για τη διατήρηση του συντελεστή στο μειωμένο 13%.

Πηγή: www.newmoney.gr