Τι ισχύει για τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας

Την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής εκκαθάρισης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης (φόρου πολυτελείας), ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
 
Επισημαίνεται επιπρόσθετα, πως οι περιπτώσεις στις οποίες οι μεταβολές (κυβισμού, έτους πρώτης κυκλοφορίας και μηνών χρήσης των αυτοκινήτων) οδήγησαν σε μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχουν σταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ για έλεγχο με βάση την ΠΟΛ 1245 / 13.11.2013. Όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν σε Φ.Π.Δ. μπορούν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr από την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες – Φόρος Πολυτελείας». Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική – τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το συντομότερο δυνατόν.[Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και το φόρο πολυτελείας, επιλέγοντας τα δύο links στο τέλος του άρθρου].
 
Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσυκλετών για το 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, καθώς “άνοιξε” η σχετική εφαρμογή. Σημειώνεται ότι για την πληρωμή του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών τέθηκε σε λειτουργία ξεχωριστή εφαρμογή στο Taxisnet, συνεπώς όσοι κατέχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ. εκ.), θα μπορούν από εκεί να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο για τον φόρο πολυτελείας. [Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και το φόρο πολυτελείας, επιλέγοντας τα links στο τέλος του άρθρου].
 
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking. Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο TAXISnet μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα. Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2014 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω TAXISnet.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό με παράταση στην πληρωμή. Υπενθυμίζουμε ότι παράταση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου δόθηκε πέρυσι (2013) από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για την κατάθεση πινακίδων.
 
Και μέσω ΕΛΤΑ η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας
 
Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ΙΧ και ΔΧ, θα γίνει και φέτος και μέσω των ΕΛΤΑ, με βάση σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2014 προσκομίζοντας στα ΕΛΤΑ μόνο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους.
 
ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
 
«Ανοιξε» την Παρασκευή 15-11-2013 στο Taxisnet και η εφαρμογή εκτύπωσης των ειδοποιητηρίων πληρωμής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, αεροσκαφών, ανεμόπτερων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γγ εσόδων Χ. Θεοχάρη. (Το ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο για το φόρο πολυτελείας προς το παρόν εμφανίζει μόνο ένα κωδικό. Επιλέξτε το σχετικό Link στο τέλος του άρθρου. Πρέπει να κάνετε log in με username και Password στο λογαριασμό σας στο taxisnet).
 
O φόρος, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.  Με σχετική απόφαση, παρέχεται έκπτωση 1,5%. Σύμφωνα με την διαδικασία, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή. Παράλληλα το εκκαθαριστικό αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων.
 
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2014
 
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τα δύο ειδοποιητήρια να δοθούν ταυτοχρόνως στο κοινό, ωστόσο εάν η ειδική εφαρμογή για το φόρο πολυτελείας δεν είναι έτοιμη, τότε θα δοθεί πρώτη σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με ενημέρωση μέσω twitter (5-11-2013) από τον γ.γ. εσόδων Χ. Θεοχάρη, μάλλον θα παρέχεται και η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2014 στις τράπεζες μόνο με την άδεια κυκλοφορίας, όπως έγινε και πέρυσι.
 
Ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικών εκατοστών και με συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, αλλά και πισίνες. Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 έως και το 2012, δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αλλά μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.
 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη δημιουργία ενός ειδικού τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι για τις επικείμενες υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές τους (πχ μη υποβολή εγκαίρως της φορολογικής δήλωσης ή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης ΦΠΑ, μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και ακινήτων ή των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών).
 
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
 
Παραδείγματα υπολογισμού φόρου πολυτελείας
 
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. 1929 κ.ε. 5ετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ.
 
Για αυτοκίνητο π.χ. 2.000 κυβικών εκατοστών 5ετίας, με έτος κυκλοφορίας π.χ. το 2010, θα  πληρώσετε (8.800 x 5%= 440 ευρώ).
 
Για αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. 5ετίας, με έτος κυκλοφορίας π.χ.  το 2009 θα πληρώσετε (8.800 x 5%= 440 ευρώ – 30% έκπτωση= 308 ευρώ).
 
Για αυτοκίνητο 3.000 κ.ε. πενταετίας ο φόρος ανέρχεται στα 1.780 ευρώ (17.800 x 10%)