Οι χαμένοι του 2014 με τους νέους φόρους

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 878 ευρώ φόρων αναλογούν σε κάθε νοικοκυριό, ακόμα και στο πιο φτωχό, προκειμένου να μπουν στα κρατικά ταμεία τα 3,631 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στη Τρόικα, μέσω νέων μέτρων που ήδη τρέχουν και θα μας… συντροφέψουν και το 2014.
 
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα έσοδα από τον πολυσυζητημένο Φόρο Ακινήτων, τότε σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν άλλα 1.342 ευρώ για τη διετία 2013- 2014!
 
Την ώρα, λοιπόν, που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν φορολογείται επαρκώς, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου δείχνουν ότι τα νέα φορολογικά βάρη στην… καλύτερη διετία επί ημερών Μνημονίου -δηλαδή στο έτος του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο έτος της ανάκαμψης- υπολείπονται ελαφρώς των 4 δισ ευρώ, χωρίς βέβαια να έχει κλείσει ακόμα η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα για το «κενό» της επόμενης χρονιάς αλλά και του 2015. Αποκαλυπτικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία Έκθεσης της Κομισιόν, που δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικού βάρους στις αποδοχές των εργαζομένων μέσα σε μια μόλις χρονιά.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fpress.gr το 2012 αυξήθηκε το φορολογικό βάρος κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος!
 
Ποιοι πλήρωσαν το 2013
 
Φεύγοντας το 2013, μας αφήνει ένα απίστευτο βάρος περίπου 2,450 δισ ευρώ, που «μοιράστηκε» στους αγρότες (περίπου 280 εκατ. ευρώ), στα νοικοκυριά (περίπου 615 εκατ. ευρώ), στους συνταξιούχους (περίπου 609 εκατ. ευρώ), στις επιχειρήσεις (200 εκατ. ευρώ) ακόμα και στις καταθέσεις (237 εκατ. ευρώ). Τα αποτελέσματα αυτής της «επιδρομής» αποτυπώνονται (και) στα στοιχεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, οι οποίες πριν τελειώσει το έτος -δηλαδή πριν πληρωθούν οι τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ακινήτων, πριν πληρωθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας και ο Φόρος για τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε έφτασαν στα 7,3 δισ ευρώ!
 
Οι χαμένοι του 2014
 
Ωστόσο, ανάλογη θα είναι η συνέχεια και το 2014, καθώς η αποκαλούμενη φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει φτάσει ακόμα στις τσέπες μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και ελευθέρων επαγγελματιών. Ο Φόρος εισοδήματος το 2014 θα είναι «φουσκωμένος» κατά 1,3 δισ ευρώ, από την εφαρμογή της νέας κλίμακας μισθωτών- συνταξιούχων κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2013, τη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που πλέον θα φορολογούνται όπως οι επιχειρήσεις, από το πρώτο ευρώ. Οι χαμένοι από τις αλλαγές που έγιναν στη κλίμακα, ακόμα κι αν συνυπολογιστεί το νέο επίδομα τέκνων, είναι μισθωτοί- συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, μισθωτοί- συνταξιούχοι με 1 παιδί και εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ, μισθωτοί- συνταξιούχοι με 2 παιδιά και εισόδημα πάνω από 22.000 ευρώ, μισθωτοί- συνταξιούχοι με 3 παιδιά και εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, μισθωτοί- συνταξιούχοι με 4 παιδιά και εισόδημα πάνω από 16.000 ευρώ.
 
Τα τρικ του υπουργείου
 
Το… τρικ, που επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όταν αναφέρονται στις… μεγάλες ελαφρύνσεις που έγιναν, είναι ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών φέρνει επιβαρύνσεις ακόμα και για εκείνους που είτε δεν θίχτηκαν από τη νέα κλίμακα είτε φαίνεται να έχουν κατ’ αρχήν ελαφρύνσεις. Φέτος, τελευταία χρονιά ισχύος των φοροαπαλλαγών, δηλώθηκαν δαπάνες 11,2 δισ ευρώ, από τις οποίες απαλλάχθηκαν τα 3,4 δισ ευρώ, ενώ ο φόρος που γλίτωσαν οι φορολογούμενοι το 2013 ξεπέρασε το 1 δισ ευρώ. Οι απαλλαγές που καταργήθηκαν και θα βαρύνουν τις δηλώσεις του 2014 είναι αυτές που αφορούν στις δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια και δίδακτρα, ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας, τόκους στεγαστικών δανείων, διατροφή μεταξύ συζύγων, την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, ενώ παρελθόν αποτελεί και η ειδική απαλλαγή ανά προστατευόμενο τέκνο για όσους υπηρετούν στη παραμεθόριο!
 
Ακίνητα
 
Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία (2011), δείχνουν ότι στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ, ποσοστό σαφώς μικρότερο από αυτό της Γαλλίας (3,7%), αλλά σαφώς μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας (0,9%) και στα μέσα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ (1,8%), στοιχείο που αποδυναμώνει το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών περί… περιθωρίων φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ούτως ή άλλως, ο νέος Φόρος μπορεί να ελαφρύτερο από φέτος αλλά πολλαπλάσιος του φόρου το 2011. Στη πραγματικότητα με τον Ενιαίο Φόρο μονιμοποιείται το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων ακόμα και σε ημιτελή κτίσματα, ενώ ο υπολογισμός του φόρου θα συνεχίσει να γίνεται επί επί πλασματικών τιμών τουλάχιστον έως το 2016.
Το… κερασάκι στη τούρτα είναι η πρόβλεψη παράλληλης φορολόγησης των ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, προκειμένου να φτάσουν τα έσοδα στα 2,650 δισ ευρώ.
 
 
Οικονομία «αετονύχηδων»
 
Το κακό για τους υπέρμαχους της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι ότι ακόμα κι αν δεχθεί κανείς ότι σε μέσα επίπεδα οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνονται λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, η κατανομή αυτών των φόρων στην Ελλάδα εξακολουθεί να γίνεται με τον πιο άδικο τρόπο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το μέγεθος της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα το σωτήριον έτος 2013 υπολογίζεται στο 23,6% του ΑΕΠ δηλαδή στα περίπου 44 δισ ευρώ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι μόλις 14,4%! Σε ποια χώρα άραγε θα κατέληγε στις τσέπες των αετονύχηδων το 30% των δυνητικών εσόδων του ΦΠΑ -όπως συμβαίνει στην Ελλάδα- και δεν θα έφερνε τα πάνω- κάτω το αρμόδιο υπουργείο για περιορίσει τη φοροδιαφυγή, έτσι ώστε να μη τη πληρώσουν πάλι τα συνήθη υποζύγια;