Ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία για αξίες μέχρι 180.000 ευρώ

Σε κατάθεση νομοθετικής πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και χωρίς συμφωνία με την τρόικα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Γ. Στουρνάρα κι άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα καταθέσει ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου η οποία θα προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή έξτρα εισοδήματα. Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και διάταξη με την οποία θα προβλέπεται έως και τριετής προστασία, αν και στελέχη της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι ίσως αυτή επανεξετάζεται κάθε χρόνο, εάν βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.

Σε ότι αφορά την αμυντική βιομηχανία η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο του ξαφνικού θανάτου των ΕΑΣ και προτείνει τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης για 18 μήνες και να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.

Οι μονομερείς, όπως χαρακτηρίζονται, κινήσεις της κυβέρνησης, θεωρούνται υψηλού ρίσκου καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο με την τρόικα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δόσεις των δανείων και την περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο από τον κυβερνητικό συνασπισμό να μπουν ορισμένες «κόκκινες» γραμμές καθώς ρυθμίσεις που θα άνοιγαν την Κερκόπορτα των πλειστηριασμών δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή.

Ο Γ. Στουρνάρας

Τη στρατηγική της ενόψει των επαφών με την τρόικα επανεξετάζει η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση, βρεθεί ή δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προσχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Σε νέα σύσκεψη που που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξετάστηκαν όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, εκτενής συζήτηση έγινε για τα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Επιμένει η ελληνική πλευρά στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων;

Ι. Στουρνάρας: Ναι, επιμένει. Είπαμε σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι.

Δημοσιογράφος: Στις απολύσεις στο χώρο αυτό;

Ι. Στουρνάρας: Θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο.

Δημοσιογράφος: Παραμένει η λογική της κυβέρνησης να μπορέσουμε να κλείσουμε ορισμένα θέματα πριν το Eurogroup; Τα προαπαιτούμενα τουλάχιστον;

Ι. Στουρνάρας: Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά ειδικά για τους πλειστηριασμούς, κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει, εάν δεν καταλήξει έως το τέλος του χρόνου με την τρόικα για το καθεστώς προστασίας;

Ι. Στουρνάρας: Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει.

Πηγή: www.imerisia.gr