Πληρώστε έστω και ένα μικρό ποσό στην εφορία για να γλιτώσετε την κατάσχεση

«Να πληρώνετε κάθε μήνα ένα μικρό ποσό «έναντι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να γλιτώστε τις κατασχέσεις».

Τη συμβουλή αυτή δίνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης κυρίως στους μικρούς οφειλέτες του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» διαβεβαίωσε ότι οι Δ.Ο.Υ. δεν θα προχωρούν σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων για μικρού και μεσαίου ύψους ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον οι οφειλέτες ανταποκρίνονται στις ειδοποιήσεις που τους αποστέλλονται για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους, έστω και με μικρές μηνιαίες καταβολές «έναντι». Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα επιβάλλονται κατά προτεραιότητα σε όσους οφείλουν μεγάλα ποσά.

«Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, διότι ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί είτε στην πάγια ρύθμιση για «φρέσκα» χρέη είτε των 48 δόσεων για παλιά, εάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Αν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη» σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι τα 42-45 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 60 δισ. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο δεν είναι εισπράξιμα.

 Νέος φόρος ακινήτων

Εν τω μεταξύ αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το οποίο ο κ. Θεοχάρης τον χαρακτήρισε ως «αριστερό φόρο», επισημαίνοντας ότι αντιτίθενται σ’ αυτόν «οι φιλελεύθεροι και οι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας».

www.imerisia.gr