Ερχονται 8 μεγάλες αλλαγές στην αγορά

Η μελέτη, που στοίχισε 900.000 ευρώ, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία και καταγράφει διατάξεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό στη λιανική, τη μεταποίηση των τροφίμων, τον τουρισμό και τα δομικά υλικά.

Ο κ. Γκουρία στη διάρκεια των δηλώσεών του τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, έκανε λόγο για “αξιοπρόσεκτες προσπάθειες” της ελληνικής οικονομίας κι εκτίμησε πως του χρόνου τέτοια εποχή θα υπάρχει ανάπτυξη η οποία θα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2015.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα νομοθετήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο το 80% των συστάσεων που κάνει ο ΟΟΣΑ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε ως προτεραιότητες τις αλλαγές σε οκτώ προϊόντα και κλάδους:

1. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, όπου όπως είπε πως μόνο στην Ελλάδα θεωρείται ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα με διάρκεια ζωής τις πέντε μέρες. Όπως είπε θα προχωρήσει σε αλλαγές που θα δίνουν πληθώρα επιλογών στους καταναλωτές. Ουσιαστικά θα καταργηθεί η υποχρέωση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών, την οποία θα προσδιορίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. 

2. Το ψωμί, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα πωλείται πια με το ζύγι αλλά με προκαθορισμένα βάρη.

3. Τα απορρυπαντικά, όπου θα καταργηθεί η υποχρέωση της γνωστοποίησής τους κατά τις εισαγωγές των προϊόντων.

4. Στα καινούρια βιβλία θα επιτρέπονται εκπτώσεις υψηλότερες του 10% της τιμής.

5. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα επιτραπεί η πώληση τους και στα σούπερ μάρκετ. Αν και ο κ. Χατζηδάκης προσδιόρισε πως τα προϊόντα θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας. Πάντως ο κ. Γκουρία έδειξε περιπτώσεις άλλων χωρών, όπου τα σούπερ μάρκετ πουλάνε φάρμαικα, διαθέτοντας και φαρμακεία για τη συνταγογράφηση, ενώ οι αλυσίδες παρασκευάζουν και ιδιωτικής ετικέτας σκευάσματα.

6. Στο τσιμέντο θα καταργηθούν υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα, η χωρητικότητα των σιλό.

7. Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν πειρορισμοί όπως η απαγόρευση εκτπώσεων στα καταστήματα στοκ και άουτλετ.

8. Στα ξενοδοχεία όπου υπάρχουν περιορισμοί στις χρήσεις.

www.ethnos.gr