Εφορία: Απειλεί με κατασχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

“Προειδοποιητικές” επιστολές σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει δόσεις του φόρου εισοδήματος ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχει αποστείλει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων προειδοποιώντας τους ότι …έρχονται κατασχέσεις..

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης μέσω των επιστολών τους ενημερώνει για τις οφειλές, τους καλεί εντός 15 ημερών να τις τακτοποιήσεις και για το τέλος φυλάει το καλύτερο.

Γνωστοποιεί στους φορολογούμενους πως ανά πάσα στιγμή η Εφορία μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αποτελούν για το οικονομικό επιτελείο μία τεράστια δεξαμενή για την αύξηση των φορολογικών εσόδων ασκούνται πιέσεις στους πολίτες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να μπουν σε ρύθμιση.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει μαζεμένες οι φορολογικές υποχρεώσεις.

Φόρος εισοδήματος, φόροι στην ακίνητη περιουσία (έκτακτο τέλος και ΦΑΠ), τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας αποτελούν «βουνό» για χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία υπό το βάρος της κρίσης και της δραστικής περικοπής των εισοδημάτων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.

Για να αποφύγουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ή όσοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση». Κάθε οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση για το σύνολο των χρεών του ακόμη κι αν μέρος αυτών δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Πιο αναλυτικά στις επιστολές που έχει αποστείλει ο κ. Θεοχάρης γίνεται αρχικά αναφορά στην οφειλή. “Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια προτρέπει τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης που έλαβαν .

Τους ενημερώνει δε πως εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όλα τα σχετικά έγγραφα, μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών.

Σε περίπτωση που έχουν ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές , τους ζητά να αγνοήσουν την επιστολή. Όσο για τις κατασχέσεις ο κ. Θεοχάρης είναι ξεκάθαρος :“Για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ. δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα”, κλείνει την επιστολή.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Σεπτεμβρίου 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 22,6 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών ποσό 875,19 εκατ. ευρώ είχε υπαχθεί σε ρύθμιση.

www.imerisia.gr