Φόρος ακινήτων: Η κλίμακα και ο λογαριασμός

Στη Βουλή οδεύει ο νέος φόρος ακινήτων που έγινε «μόνιμος». Ελαφρύνσεις για τους περισσότερους σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Δεν αίρεται η αδικία με τις αντικειμενικές τιμές. Παραδείγματα.

Μικρότερο, αλλά μόνιμο φόρο, θα πληρώσουν από το 2014 όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια, καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”. 
Ο λογαριασμός των φόρων παραμένει μικρότερος ακόμα και αν προστεθούν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τον συμπληρωματικό φόρο, που βασίζεται στα πρότυπα του ΦΑΠ, καθώς η διεύρυνση του αφορολογήτου στα 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ σήμερα και τα περισσότερα κλιμάκια, κάνουν και τον νέο ΦΑΠ πιο ελαφρύ. 

Στο πρώτο κλιμάκιο, όπως προκύπτει από την κλίμακα, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ από 2,3 ευρώ στο προηγούμενο σχέδιο και έναντι 2,55 ευρώ στο χαράτσι. Ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώεπιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό (στο χαράτσι ο συντελεστής ήταν 13,6 ευρώ), έναντι 30 ευρώ στο αρχικό σχέδιο. 

Έτσι, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο. 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους βουλευτές Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ , προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί νωρίτερα από τον προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται πως θα εισφέρει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείονται και νέες μικροδιορθώσεις στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή 

Γεγονός βέβαια παραμένει ότι πλέον οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι μόνιμες, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το χαράτσι της ΔΕΗ είχε… προσωρινό χαρακτήρα . Παράλληλα δεν αίρονται οι αδικίες που προκαλούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σήμερα σε εξωπραγματικά επίπεδα σε σχέση με τις αγοραίες αξίες. 

Ο ΦΑΠ

Από τα 2,650 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως θα αποδώσει ο συνδυασμός Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και συμπληρωματικού φόρου τύπου ΦΑΠ, τα 660 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιβαρύνσεις που θα επωμιστούν αποκλειστικά όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. 

Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από τα 200.000 ευρώ φέτος σε 300.000 ευρώ, οι συντελεστές αυξάνονται από πέντε σε έξι, με μεγαλύτερη προοδευτικότητα ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. 

Με τις αλλαγές στην κλίμακα του ΦΑΠ, φορολογούμενος με ακίνητη περιουσία 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνει του χρόνου καθόλου έξτρα φόρο, στα 500.000 ευρώ ο φόρος περιορίζεται στο μισό, από τα 600 στα 300 ευρώ ενώ για ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 300 ευρώ (από 2.400 σε 2.100 ευρώ). 

Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα. 
Για την επιβολή ΦΑΠ επέμεναν περισσότερο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια ανακατανομή των φόρων που επιτρέπει μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας. 

Πηγή: www.euro2day.gr