Ποιους νέους φόρους θα πληρώσουμε το 2014

Τέσσερις νέους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του 2014 προκειμένου να στηρίξουν τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το capital.gr πρόκειται για φόρους που έχουν ήδη θεσπιστεί αλλά τα εισπρακτικά τους αποτελέσματα θα φανούν εντός του επόμενου έτους.

Ας τους δούμε με τη σειρά:

-κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα φετινά εισοδήματα καταργήθηκαν απαλλαγές όπως αυτές για τη δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοικίου παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας, τόκων στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας

-θέσπιση συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι τελευταίοι είχαν αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ. Επίσης ο ίδιος συντελεστής 26% θεσπίζεται και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ ενώ για τα περυσινά εισοδήματα ήταν 20%, δηλαδή επέρχεται μια αύξηση έξι εκατοστιαίων μονάδων.

-επιβολή φόρου 11% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από ενοίκια. Η αλλαγή αυτή επιβαρύνει τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, δηλαδή έως 5.000 ευρώ. Ενώ ένας φορολογούμενος που είχε εισόδημα το 2012 από ενοίκια ύψους 5.000 ευρώ δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος. Για το ίδιο εισόδημα το 2013 θα κληθεί να καταβάλει φόρο εισοδήματος ύψους 550 ευρώ.

-ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Το ποσό της βεβαίωσης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,4- 3,6 δις ευρώ. Πρόκειται για έναν νέο φόρο καθώς το χαράτσι μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας δεν προσφέρουν έσοδα μεγαλύτερα των 2,7 δις ευρώ. Η αύξηση της βεβαίωσης προκύπτει από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων και των ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτούνται και σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι.

Οι τρείς πρώτοι φόροι πρόκειται να εμφανιστούν με τη μορφή του αυξημένου φόρου εισοδήματος στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2014. Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα αποσταλούν στους φορολογούμενους και τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Πηγή www.forologikanea.gr