Χ. Θεοχάρης στο NewMoney: Στις 21 Νοεμβρίου η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Την Πέμπτη  21 Νοεμβρίου αρχίζουν να κατατίθενται οι προκαταβολές 25% για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση  προς το www.newmoney.gr  του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του  υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη.

Όπως είναι γνωστό, η εγκύκλιος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει ότι η προκαταβολή ύψους 25% καταβάλλεται στον δικαιούχο σε 20 ημέρες μετά την έγκριση της αίτησης από το σύστημα (και όχι από την υποβολή της αίτησης). Συνεπώς και με δεδομένο ότι το σύστημα άνοιξε  για τους δικαιούχους στις 31 Οκτωβρίου οι πρώτες προκαταβολές θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

«Είναι τουλάχιστον υπερβολικό να μας κατηγορούν ότι …κρύβουμε τις προκαταβολές, αφού ακολουθούμε πιστά το 20ήμερο» προσέθετε παράγων και του ΥΠΕΚΑ, συντρέχοντας στον κ.Θεοχάρη.
Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν υποβληθεί στο Σύστημα σχεδόν 370.000 αιτήσεις για το επίδομα και έχουν εγκριθεί περίπου 337.000.

Φέτος, υπάρχει αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, σε μεσοσταθμικό ποσοστό 28%, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περυσινή χρονιά (2012-13), ήταν περίοδος κατάρρευσης της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με πτώση σχεδόν 70% σε σχέση με την περίοδο 2011-12.

Η σωστή φετινή προετοιμασία για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, όπως και η διεύρυνση των κριτηρίων για την χορήγησή του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης.

Στη φετινή σεζόν, με μια συνήθη τιμή 1,25 ευρώ το λίτρο, η τιμή τελικά μειώνεται σε 0,95 ευρώ το λίτρο για τον δικαιούχο επιδόματος, δηλαδή στα επίπεδα πριν την αύξηση του φόρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) για τη χορήγηση του επιδόματος, καλύπτουν περίπου 580.000 φορολογούμενους.

Εαν μία εταιρεία πούλησε πέρυσι 40 τόνους αντί για 120 που πουλούσε συνήθως, φέτος, ακόμη και αν πουλήσει 70 ή 80, δεν θα καλύψει τις απώλειες που προκάλεσε η περσινή καταστρεπτική σεζόν, αλλά τουλάχιστον αρχίζει να μπαίνει σε τροχιά  ανάκαμψης.

Τέλος, φέτος οι διανομείς πετρελαίου,  κάνουν σημαντικές διευκολύνσεις πληρωμής, κάτι που δεν έκαναν πέρυσι και το πλήρωσαν. Οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί στα 500-600 λίτρα έναντι των 1.000 λίτρων προ κρίσης, ενώ πολλές εταιρείες αναλαμβάνουν και παραδόσεις κατ’ οίκον ακόμη και για ποσότητες 300 λίτρων και με αρκετές άτοκες δόσεις.

Πηγή: www.newmoney.gr