Πρόστιμο 400 ευρώ σε ΙΧ-Μοτοσικλέτες που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ταχυδρομική αποστολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες I.X., φορτηγών και μοτοσικλετών που δεν έχουν περάσει από KTEO τα οχήματά τους. Ειδικότερα, τα υπουργεία μεταφορών και Οικονομικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς 2,5 εκατομμύρια I.X. και φορτηγά έως 3,5 τόνους αλλά και 750.000 μοτοσικλέτες απέχουν από τον τεχνικό έλεγχο, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες στα κρατικά έσοδα, ενώ από την άλλη πλευρά σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και για την οδική ασφάλεια.

H αποχή των 2,5 εκατ. I.X. και φορτηγών έως 3,5 τόνους και 750.000 δικύκλων έχει δημιουργήσει απώλειες 400 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα από το κόστος των παραβόλων, τον ΦΠA αλλά και την καταβολή του μειωμένου προστίμου, ενώ αν συνυπολογιστούν τα πρόστιμα ολόκληρα, που κυμαίνονται σε 400 ευρώ ανά όχημα, τότε οι απώλειες ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις που επεξεργάζονται τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του online μηχανογραφικού συστήματος, που είναι συνδεδεμένο με το υπουργείο Μεταφορών και αποστέλλουν καθημερινά τα στοιχεία των ελέγχων τα 160 ιδιωτικά KTEO και τα 5 δημόσια. Κατόπιν να διενεργείται ηλεκτρονική διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών επί των στοιχείων κυκλοφορούντων οχημάτων (Τέλη Κυκλοφορίας) και των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται άμεσα οι παραβάτες των KTEO, τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία αλλά και τα οχήματα που ελέγχθηκαν σε δημόσια KTEO τα τελευταία δύο χρόνια αλλά τα στοιχεία των ελέγχων δεν έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Μεταφορών.

Το αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού ελέγχου θα δημιουργήσει άμεση ενημέρωση των μητρώων οχημάτων, τον εντοπισμό και απόσυρση όλων των πλαστών δελτίων KTEO που διακινούνται έως σήμερα από παράνομα κυκλώματα τα οποία φοροδιαφεύγουν και μειώνουν τα έσοδα του Δημοσίου αλλά και των νομίμων επιχειρήσεων του κλάδου. Επιπλέον ο έλεγχος των κλιμακίων της Τροχαίας θα είναι αποτελεσματικότερος καθώς θα εντοπίζονται τα πλαστά δελτία ελέγχου που σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

www.Taxheaven.gr