Άρχισε η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας – Από αύριο και ο φόρος πολυτελείας

Να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 μπορούν ήδη από σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, πληκτρολογώντας στην σχετική διεύθυνση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ  τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Στη συγκεκριμένη διεύθυνση εμφανίζονται τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς τον φόρο πολυτελείας. Από αύριο ή μεθαύριο όμως θα ανοίξει και η δεύτερη «πύλη» εισόδου στο taxisnet, όπου θα μπορούν να εκτυπώνουν μαζί με τα τέλη και τον φόρο πολυτελείας, σε ένα κοινό εκκαθαριστικό που θα πληρωθεί στις τράπεζες.

Από πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταργήσει την ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων και πλέον οι ιδιοκτήτες Ι.Χ πρέπει να μπουν στο TAXIS είτε με τους κωδικούς τους, είτε με το ΑΦΜ τους και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό των τελών, ώστε στη συνέχεια να το προσκομίσουν στις τράπεζες για την εξόφληση του.

Στην “πύλη” αυτή, θα πρέπει όμως να συνδεθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος με τα συνθηματικά και τους ατομικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβάλλεται με συντελεστή 5% επι της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών και για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω με συντελεστή 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το χαράτσι θα το πληρώσουν ακόμα και οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.

Ο τελικός λογαριασμός βέβαια αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογιστούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα Ι.Χ 1929 κ.ε δεκαετίας τα τέλη είναι 660ευρώ ενώ ο νέος φόρος πολυτελείας είναι 293ευρώ , συνολικά δηλαδή ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ θα κληθεί να πληρώσει εφάπαξ 953 ευρώ.

Αντίστοιχα για αυτοκίνητο 2.400 κ.ε τα τέλη του είναι 880 ευρώ και ο φόρος 434 ευρώ, συνολικά δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 1.314ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.100 κ.ε τα τέλη είναι 1.100ευρώ και θα πληρώσει για φόρο πολυτελείας 1.246ευρω δηλαδή συνολικά 2.346 ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr